Забавни дейности за Деня на числото π (Pi)


Денят на числото π (3, 14) е 14 март. Това е чудесен повод да превърнете следващият понеделник в интересно математическо преживяване.

В тази публикация ще предложа няколко семпли дейности, с които бихте могли да провокирате любопитството у учениците и да насърчите тяхната любознателност.

  1. Как да обясним числото π. 
  • Разбира се, трябва да започнем с чертеж на окръжност. Учениците от 4. клас могат да го направят с пергел, но по-малките могат да използват шаблони. Важното е да начертаете окръжности с различни радиуси.
  • След това, измерете обиколката на всяка една окръжност с конец.

DSCF4143

  • Тук е момента да обясним какво е диаметър. При четвъртокланиците това няма да е проблем, но как да го направим при по-малките ученици… Накарайте ги да изрежат кръговете по очертаните окръжности и след това да ги прегънат на две равни части.

CirclesHowTo

  • Сега е време да наложим конците, с който измерихме обиколките на окръжностите върху техните диаметри.

DSCF4144

  • Важно е учениците да видят нагледно, че обиколката на всяка окръжност, независимо колко е голяма, се нанася три пъти върху нейния диаметър и винаги остава една малка част.
  • След тази практическа дейност, може да се концентрирате върху стойността на числото π т. е. π=3,14,  където с цифрата 3 означаваме броя на диаметрите, които нанасяме върху обиколката, а цифрите след запетаята са оставащата малка част. На третокласниците и четвъртокласниците може да се обясни, че тази малка част се нарича остатък и нейната стойност се получава след изчисления, които те ще изучат в по-горните класове.

2. Търсене на доказателства

Математиката е красива наука, проблемът на тези, които я ненавиждат е, че не умеят да я откриват в ежедневието. Контактът им с „царицата на науките“ започва  пред касата в магазина или гишето за сметки и свърша след разплащането :(.

Но математиката е навсякъде и ние трябва да я показваме на децата, дори с най-елементарни примери като този, който демонстрира числото π:

Pi-Day-13

Накарайте ги да проверят правилото върху други предмети – капачки, компактдискове, чинии, бутилки, чаши; храни с кръгла форма – бисквити, пици, бургери, питки, плодове

pi

На третокласниците и четвъртокласниците може да се поставят по-сложни задачи, като да помислят как да изчислят обиколката на чиния с по даден диаметър и т.н.

3. Провокиране на интерес.

Няма нищо по-интересно и вълнуващо за малките ученици от загадките. Затова не пропускайте момента да разкажете на учениците вълнуващата история на числото π.

Какво крие числото Пи?

Достатъчно е да започнете интересната история с факта, че не се знае кой и кога е открил числото Пи. Използвали са го най-древните човешки цивилизации. Така например древните египтяни смятали, че то е равно на 3,16, древните индийци – 3,088, а най-близо до сегашната му стойност били Китайците. Най-голямата загадка на числото π,  е че изчисленията след десетичната запетая никога не свършват. Те могат да продължават до безкрайност без да следват някакъв определен алгоритъм (математическа закономерност). Затова на практика то е безкрайно. И тук може да им покажете този впечатляващ лист, който взех от един прекрасен сайт „Десет минути математика“ и който е само една малка част от числото Пи.

Fullscreen-capture-4212011-91154-PM.bmp-240x300

Денят на числото Пи се чества на 14 март. Може да предложите на учениците сами да се досетят защо точно тази дата е избрана.

Повечето хора си спомнят само първите три цифри (3.14), така че не е изненада, че 14 март се празнува като Ден на числото пи (3/14 в формат дата на САЩ).
Денят на числото Пи, за  първи път е организиран през 1988 г. от Лари Шоу, американски физик. От тогава научни ентусиасти го честват по целия свят.

4. Пъстрият свят на математиката

Много математически закономерности могат да бъдат превърнати в изкуство.

  • Една много лесна дейност е да представите числото Пи като графика, в квадратна мрежа и така да създадете силует на градски пейзаж.

math-art-pi-city-1

Бихте могли да разделите безкрайната редица от цифри на числото Пи на части, така че всеки ученик да започва от там, където свършва съученика му пред него.

plainlegopi.png

  • π гривни

Първи вариант: Цветен. Всички цифри са отбелязани с определени цветове. Цветовете се нанизват според мястото на цифрата в числото Пи.

5 Use the digis of Pi to make bracelets

Втори вариант: Черно бял. Тъй като в България свързваме м. Март с мартеничките, може да използвате вариант червено бял :). Например: четните числа се нанизват с червено/черно, а нечетните – с бяло и обратното.

Вавилонците установили, че радиусът на кръга влиза в него 6 пъти и го разделили на 360 градуса. Нещо подобно сме направили с орбитата на Земята около слънцето. Затова смятаме, че годината има 360 дни.

Направете окръжност. На всеки 36 градуса поставете точка с различен цвят и цифра срещу нея. Накарайте учениците да свързват цифрите според тяхната последователност в числото Пи. Започнете от 3 към 1, като използвате цвета, който е срещу цифрата 3; след това от 1 към 4, като използвате цвета, който е срещу цифрата 1 и т. н.

6 Steps to Make Geometric Pi Inspired artwork

Може да го направите и с конци. Вижте този модел:

P2295152

  • Математически палачинки

Възхитена съм от начина, по който този баща обяснява закономерностите около числото Пи с помощта на…. една палачинка. Гледайте го! Дори да не разбирате английски, ще разберете математиката. Толкова е нагледно, че… няма начин да не успеете.

Вие може да си направите торта или вита баница и да приложите върху тях всичките си знания за окръжност, диаметър, радиус и числото Пи :).

  • Търсене

Това е интересна дейност за по-големи ученици. Може да ги накарате да търсят дати и номера в поредицата от цифри в числото Пи. Така например да намерят номера на тел. за спешни повиквания 112 или кода на България – 359, или може би рождената си дата, рождената дата на близък, приятел, роднина….; да видят дали ги има числата от последния тираж на лотарията или тото и т.н.

  • Пи танц

Може да си измислите танц на числото Пи. Всяка цифра от него би могла да бъде определено движение или стъпка. Това ще бъде забавно и определено ще внесе много, много емоции. Може да използвате рингчета, обръчи, дискове, топки и др. уреди с обла и кръгла форма, за да създадете Вашата композиция. Бихте могли дори да си направите конкурс „π-Фактор“ 🙂

3ef9e0f1a0664ffe87d3720129b421ad

Желая Ви весел ден на числото ПИ!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

 

 

1 thoughts on “Забавни дейности за Деня на числото π (Pi)

  1. Благодаря Ви, че споделихте с мен интересните си идеи за деня на числото пи! Хубав ден и спорна работна седмица!

    Галина Димитрова

Благодаря за посещението.