Да се забавляваме заедно


Знаете ли, че…

След Втората световна война САЩ е поразена от полиовирус, който причинява тежкото инфекциозно заболяване полиомелит. Обявена е карантина. Затворени са паркове, училища, басейни … Болниците са препълнени от пациенти. Всички деца са изолирани и са принудени с месеци да не контактуват помежду си.

Звучи ли Ви познато?

Годината е 1948 г. Мястото е препълнена с деца болница в Сан Диего, Калифорния. Главната героиня – пенсионираната учителка Елеонор Абът.

Какво се случва?

Елеонор Абът е приета в болница в Сан Диего, за да се лекува от полиомелит. Тя е заобиколена от деца със същото заболяване. Тези деца са били изолирани от семействата си, някои от тях с тежки симптоми – без възможност за движение. Обстановката е подтискаща и напрегната. Тогава г-жа Абът взима лист домакинска хартия и създава … антидот, наречен „Candy Land„.

Какво е Candy Land?

Candy Land е проста настолна игра. Без броене. Без четене. Играчите просто да следват инструкциите на картите с цветове, за да обикалят дъската, спирайки се на различни пълни с вкусотии места. Тяхната мисия е спасят изгубения крал на Бонбонената страна. По този начин г-жа Абът дава възможност на децата да се „движат“ и „пътешестват“, макар и въображаемо.

Играта има нечуван успех, защото може да се играе индивидуално, от деца на всякаква възраст, независимо дали могат или не могат да четат и смятат. В първоначалната версия, дъската за игра започва с момче и момиче, които имат шина на крака. Такава шина се е слагала на деца, засегнати от полиомелит.

Една година по-късно Абът продава правата на играта на производителя на играчки Милтън Брадли. И тя се превръща в най-продаваната игра на компанията. Елинор Абът никога не забравя първоначалната си цел за играта. Тя дарява всичките си приходи от играта на благотворителни организации, посветени на обслужване на деца в нужда.

Какво следва?

Окрилени от подкрепата, която получиха на инициативата за съвместно празнуване на 24 май, моите четвъртокланици са готови да бъдат домакини на още две събития.

Вие как се забавлявахте по време на пандемията от COVID 19?

Това Ви питат моите ученици и Ви канят да участвате в поредната им инициатива, посветена на 1 юни – международния ден на детето.

Как да го направите?

  1. Направете видео, презентация, рисунка, макет или скица на своята игра.
  2. Отворете таблото „Хайде да играем!
  3. Щракнете върху големия червен бутон със знака „+“ в горния десен ъгъл.
  4. Напишете името на своя град и добавете локацията си.
  5. Щракнете върху добавения маркер, за да редактарите текста, да качите снимка, рисунка или да ни споделите видео и презентация.
Разгледайте книжката с дейностите, които ни забавляваха по време на пандемията.

И още …

Каним Ви заедно да отдадем почит на загиналите за свободата и независимостта на България на 2. юни.

В таблото Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България може да споделите начина, по който ще отдадете почит на нашите национални герои.

Може да рецитирате, пеете, танцувате, драматизирате литературни произведения или просто да се облечете като четник. Може да рисувате, да създадете макети на паметници, да представите в текст, съчинение или презентация делото и живота на някои от нашите борци. За мен и моите ученици ще бъде чест, да бъдем заедно!!!

Ще Ви очакваме!!!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Благодаря за посещението.