„Живи“ класьори – Livebinders


Editing: Нещо интересноLivebinders e уеб услуга, която ни предлага да организираме своите ресурси (URL адреси на страница, PDF файлове, Word документи и изображения) безкнижен класьор. „Живият“ класьор досущ прилича на неговия книжен брат, но има едно огромно преимущество – винаги ще ви бъде под ръка. Може да го организирате, реорганизирате, редактирате, допълвате и разглеждате в движение. Може да го споделяте, да го изграждате в библиотека и да го презентирате.

1LiveBinder предлага Bookmark Tool, който може да инсталирате в лентата с инструменти на вашия браузър и лесно да организирате своите отметки, докато сърфирате в Интернет. Тези функции на LiveBinder го правят безценен за образованието.

Безкнижните класьори, не само заменят онези огромни тежки папки с метални халки, но откриват нови възможности за сътрудничество, организиране и споделяне. Те са чудесни за организиране на е-портфолиа, за „обръщане“ на обучението, за организиране на проекти, за администриране на класове, за обучение и много още други възможности.

Какво представлява Livebinders и как работи – на тези въпроси може да получите отговор в блога на услугата –

LiveBinders Блог. Също така от там може да се информирате за нови актуализации и промени.

Това, което аз ще направя в тази публикация е да дам кратки насоки относно създаването и организирането на един класьор.

1. Направете си регистрация

2. Внимателно разгледайте своето работно табло. Ако искате да създадете свой класьор, щракнете върху „Създаване на празен класьор“

2

3. В отворения прозорец въведете името, категорията и ключови думи за своя класьор. Настройте и поверителността.

ВНИМАНИЕ! На този етап въведете всичко на латиница!!!! По-късно ще може да редактирате тези настройки.

3

4. Вашият класьор вече е готов. Може да редактирате настройките.

4

Щракнете върху „Настройки на класьора“ и променете името, автора, категориите, корицата, цвета изгледа и т.н. Когато сте готови щракнете върху бутона „Запази“.

4.  Време е да започнете да организирате своите ресурси. Както във всеки класьор, така и в „живите“ класьори може да добавяте раздели и подраздели. 6

Добавянето на нов раздел става от бутона „Tab“. Когато щракнете върху него, разделът се появява и вече може да му дадете име и да редактирате неговите настройки от „Add Content“. Също така може да оформите изгледа му от „Tab settings“.

5

Както се вижда от снимката на екрана, може да редактирате съдържанието на страницата, цвета и оформлението.

7

Новият раздел може да бъде управляван и от менюто, което се появява като щракнете върху малката жълта стрелка. От там може да добавяте нов раздел или подраздел, да копирате, поставяте, премествате в ляво и дясно и да сменяте цвета.

5. Добавянето на подраздел става от бутона SubTab. Подразделите се появяват като нови категории във вече създадения раздел.

8

Те също могат да бъдат редактирани и оформяни по аналогичен начин, като раздела.

9

Всички споделени връзки в подразделите могат да се разглеждат в самия класьор, затова се наричат „живи“ класьори.

6. Какво още може да правите с вашия класьор?

10

Разбира се, първо трябва да го съхраните от познатото ви бутонче „Save“. След това може да го споделите със социалните мрежи или да получите код за вграждане във вашия сайт (Share). Може да го добавите в библиотека (рафт – Add), която сте създали предварително и да настроите начина, по който да се преглежда (View).

С бутона „My Blinders“ може да се върнете във вашия профил и да видите своите класьори, както и да осъществите търсене на класьори създадени от други потребители. От там може да създадете рафт (1), а също така когато минете с мишка над класьора, ще видите три жълти бутончета – Options, Edit, Present.

11

С бутона Edit може да се върнете в работната площ на класьора и да редактирате неговите раздели. Бутона Present ви позволява да настроите неговия изглед за преглеждане, а бутона Option ви позволява да го споделите, да намерите сътрудници, да го редактирате или изтриете:

12

Това е най-общо за „живите“ класьори. Ако инсталирате  инструмента за бързо добавяне на вашия браузър, вие може да допълвате вашите класьори в движение – по време на сърфиране в Интернет.

13

За да направите това, достатъчно е да щракнете върху бутончето и да попълните прозореца, който ще ви се отвори.14

Това са основни функции в „Живите класьори“.

За да може да се уверите във функциалността на услугата, ви предлагам да разгледате някои от моите класьори, в които съм събрала интересни и полезни за мен ресурси от Интернет. Продължавам да ги допълвам, така че съдържанието им ще бъде обогатявано. Щракнете върху изображенията

15

16

17

 

Приложението се използва изключително много от колегите по света, за съжаление аз не открих български класьори. Това, което трябва да допълня в заключение е, че регистрирайки се безплатно вие може да имате неограничен брой класьори, за съжаление хостинг пространството е ограничено до 100МВ, което ви ограничава съхранението и качването на документи от РС, но разбира се може да споделяте документи от диска на Гугъл или СкайДрайв, както и от други хостинги.

Също така ежегодно се организира конкурс за най-добър класьор, ако спечелите получавате една година платен хостинг 🙂

Приятна работа!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

4 thoughts on “„Живи“ класьори – Livebinders

  1. Pingback: LiveBinders за граматичен преговор | Използване на нови технологии в езиковото обучение

  2. Благодаря ти, Тони! Чудесни са всички неща, които споделяш! Успешна и изпълнена с много емоции учебна година!

  3. Точно такова нещо ми трябваше, Тони! Отсега се „заринах“ с материали… Благодаря!

Благодаря за посещението.