Active Textbooks – учебници в действие


Editing: Нещо интересноПопаднах на едно много интересно приложение, благодарение на Ричард Бърн и нямам търпение да го споделя с вас. Active Textbooks ( в превод: Активни (действени, живи) учебници) е едно приложение, в което може да „съживите“ учебника, с който работите, стига да имате неговия *.pdf формат. Доколкото ми е известно, някои издателства вече предлагат тази услуга за своите учебници („Просвета“, ако не се лъжа). Та, ако имате учебник в *.pdf, вие може да го качите в Active Textbooks и буквално да разработите урока си върху него, като вмъкнете видео, изображния, звук и джаджи. Може да очертавате текста, да вмъквате, бележки и дори въпросници. В Active Textbooks може да създавате курсове и да им възлагате тези учебници.

Регистрацията е свободна и може да използвате своя Фейсбук профил.

Capture1

Изображение 1

След като се присъедините, ще ви бъдат предложени платени планове. Не се хващайте на въдицата, а просто превъртете страницата надолу и ще видите „БЕЗПЛАТНО“. Щракнете върху него. Естествено, винаги може да минете на платен акаунт, стига да решите, че си заслужава.

И така, когато регистрирате безплатния си профил, ще преминете към таблото. Сайтът услужливо ще ви предложи да изгледате кратко ръководство, за работата с него.  След това ще може да създавате своите класове и учебници.

1. Създаване на клас

Capture2

Изображение 2

Capture3

Изображение 3

Щракнете върху оградения син бутон и продължете с въвеждане на името на курса. То се записва в първото поле със звездичката.

За съжаление, в свободния профил не може да променяте настройките на вашия курс. Той ще бъде публичен. Същото се отнася и за вашите учебници.

Когато сте готови с класа. Щракнете върху белия бутон „Създаване“. Това е вие вече имате курс по БЕЛ, Математика, Химия, Физика или каквото и да е там….:).

2. Създаване на учебник

Създаването на учебник, става като щракнем на оранжевото бутонче от изображение 2. Ще ни се появи екран, в който трябва да напишем данните на учебника и да го заредим.

Capture4

Какво трябва да направим:

1. Заглавие на учебника (в първото поле)

2. Да го заредим в  *.pdf вариант от синьото бутонче, под заглавието.

3. Да определим курса, за който е предназначен учебника. Това може да стане, само ако предварително сте направили курс.

4. Да напишем ключови думи.

5. Да разрешим или отменим коментарите.

6. Да се съгласим с общите условия.

7. Да щракнем върху бутончето „Създаване на учебник“

Как да създадете вашия интерактивен учебник, може да видите от видеото, което направих:

Въпреки, че примерите от видеото не са най-удачните, смятам че сте добили представа как може да използвате приложението. С него може да „съживите“ не само учебниците, но и всеки текст, книга, помагало.

Ето още няколко подробности:

– в свободния профил имате ограничено пространство – 50МВ

– може да каните ученици в курсовете си, чрез електронна поща (1)

– да изпращате съобщения на всички, които са се присъединили към курса (2)

– да добавяте нови учебници и т.н – (3)Capture

Приятна работа!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Не забравяйте Гали!

7 thoughts on “Active Textbooks – учебници в действие

  1. Тони, благодарение на теб нямаме спокойствие. Все ни ръчкаш да опитваме нещо ново и интересно и определено няма да затъпеем. Благодаря ти за споделянето на всичко, което откриваш!

  2. Тони, хванах му цаката – било второто инструментче с мултимедията. Що реших, че първото, че ми свърши работа, така и не разбрах…бе, ще го смелим и него, няма да му се размине! 😉 Много благодаря за тула..пак! ❤ 🙂

  3. Утепа рибата па 🙂 Много готино и полезно, Тони! като всичко, което предлагаш. Почнах да си правя непрарилните глаголи по английски, но рекох да излезна и сега не мога да продължа. Като кликна на текст ми дава да пиша бележка, а аз си искам линковете да вкарвам. Какво не правя като хората? Явно си има чалъм 😉
    https://activetextbook.com/active_textbooks/795

Благодаря за посещението.