Последвай пилето


5753914434f967f3bf40731335263035Утре (25.03.2013 г.), с моите първокласници, тържествено ще затворим Букварчето и ще покажем пред родителите колко сме грамотни :). Това, което съм подготвила не е тържество, а по скоро забавен урок – ще отгатваме гатанки с буквите, ще познаваме думи, ще четем, ще пишем, ще пеем и разбира се, на края ще изядем букварчето-торта :). Подготвила съм скромни изненади-награди, но ми се щеше да получат своята оценка за свършената работа по забавен и интригуващ начин. Дълго мислех какъв да е този начин и накрая измислих 🙂 една игра…

В урока използвам слайдове от презентация на колегата Мери Георгиева „Азбука в гатанки“ и искам да й изкажа огромните си благодарности за споделения труд.

Отговорът на последната гатанка е думата яйца, затова реших „да излюпя“ от яйцето едно пиленце  и то да ги заведе до шестицата :).

Вижте как:

Към играта има и работно листче. То е от две странички, на първата страничка ще записват думите от отговорите на гатанките, а на втората страничка ще проследат стъпките на пилето.

Подобни игри могат да бъдат използвани за поставяне темата на урока, за откриване на заглавие на литературно произведение, наименованието на нов термин, правило или просто за разнообразяване дейността в час. Разбира се, играта може да се направи в много варианти – с кученце, с пеперуда, с пчеличка …. според ситуацията, може да бъде усложнена или облекчена – според възрастовата група на децата.

В края на публикацията искам да  благодаря от сърце и на Деси Миленкова, чието караоке „Буквички“ ще използваме в часа.

И съвсем в края на публикацията Ви предлагам да споделите емоцията с нас  – І-б клас:

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5 thoughts on “Последвай пилето

  1. Какво друго, освен възхищение за чудесната идея и благодарност ,че я споделяш с нас, Тони!Както винаги -оригинално, забавно,практично!Може би ще я използвам догодина, че тези тържества са малко скучни на децата от детските градини…

  2. За мен е изключителна чест, че използвате моя презентация, защото аз се уча от Вас. Възхищавам се на всичко, което правите! Благодаря Ви, че споделяте труда и опита си в благородната ни професия. Желая ви весел празник!

  3. Празник в стил ТОНИ! Интересни задачки и изненадки, подготвени с обич за децата. Желая ви весел и незабравим празник!

Благодаря за посещението.