Математически рисунки


В предната публикация показах как могат да се правят кръстословици, викторини, въпросници и други забавни материали на Excel, без дори да се използват формули като се постигне ефекта на мозайката. Днес ще споделя подобен ресурс, предназначен за първокласници – Събиране до 20. Подобни забавни материали могат да се направят и с други математически действия – изваждане, умножение, деление.

Учениците трябва да довършат рисунката, като въведат  правилния отговор в таблицата. След въвеждане на всички отговори се получава огледален образ, а в полето под рисунката се изписва поздравление.

Събиране до 20 – изтеглете документа, за да видите резултата.

Сега ще покажа как се създава подобен документ. Гледайте видеото.

В неговия край ще видите въвеждането на две изключително лесни за управление функции, които обаче допринасят много за емоционалния завършек на задачата. Тези функции могат да се използват в създаването на друг тип ресурси. С тяхна помощ е създадена тази таблица за умножение, тип тренажор, която изтеглих от Бев Еванс и си позволих да то побългаря.

А ето и документа от видеото – Събиране до 10.

Творческа и плодотворна работа!

4 thoughts on “Математически рисунки

  1. Тони, ако ми беше ученичка в 7-ми клас по ИКТ щях да ти пиша отличен! :)))))
    За последно тази година правихме проект с Excel 2003 с учениците. Вероятно ще ми се наложи да променя инструкциите/ вече за Excel 2007/, но идеята на проекта ще ти хареса – http://dox.abv.bg/files/listtree;jsessionid=475EB7A0381A8A877AB0DFB06F358AD6.dox01
    Браво!

Благодаря за посещението.