Великденски игри от майка и дъщеря


Близо месец не съм публикувала в блога си, но това не е от липса на желание или идеи, а по скоро от тотална липса на свободно време.

Преди Коледа публикувах един вариант на коледно судоку, което направих в Publisher. Малко по-късно на дъщеря ми й хрумна идеята да го направи като игра в PowerPoint. Получи се доста оригинално и участва с този материал във втория кръг на Националното състезание ИТ Знайко. Беше класирана сред десетте най-добри работи. Затова сега реших да плагиатствам идеята от нея и да създам Великденско судоку.  Ще заменя прекрасните й коледни картинки, които нарисува сама, с Великденски, но аз няма да ги рисувам, а съвсем мързеливо ще си изтегля от Интернет и още по-мързеливо ще ги заменя в презентацията й по този начин:   Тази досадна манипулация повтаряте на всеки слайд, с всяка картинка. E, не съвсем, защото може да извършвате това действие за няколко обекта наведнъж. Натиснете и задръжте клавиша Shift, а след това последователно маркирате всички картинки, които искате да промените. Добре е да ги оразмерите еднакво, като използвате следния инструмент от менюто „Инструменти за картини“: Всъщност, обяснявам тези неща, защото по този начин презентацията може да се използва за шаблон и да се пригоди за всякакви случаи и поводи. Разбира се, нещата могат да се извършват паралелно с хартиения вариант на судокуто, като учениците първо отговорят на презентацията, а след това попълват работен лист, аналогичен на играта от   презентацията. Ако не се досещате откъде да вземете такъв работен лист, то тогава попитайте мързеливия – т.е. мен :))). Разпечатайте втория слайд като работен лист, а последния използвайте като ресурс с картинки за допълване.:)))).

Великденско судоку

И в края на тази публикация ще сложа още едно забавно Великденско предложение от дъщеря ми, с което тя участва в третия кръг на ИТ Знайко. Забавно е! Стихоплетството си е нейно.  Щракнете върху картина, за да гледате.

Заешки шеги. Презентация - игра.

Презентация-игра "Заешки шеги". Автор и идея: Венеса Красимирова Петкова.

Приятни забавления в клас и у дома!!!

Очаквайте в следващата публикация:

Колекция от Великденски образователни ресурси.

Благодаря за посещението.