Търсене на думи


„Търсене на думи“ e вид ребус, който може ефективно да се използва не само в езиковото обучение, а и в обучението по всички останали предмети в училище. С помощта на PowerPoint може не само да онагледим тази атрактивна дейност, но да я превърнем в забавно средство за учене.

Ето няколко  идеи от мен,  как може да направите това:

Търсене на думи

Към презентацията предлагам един шаблон на текстов документ за  бързо и лесно изработване на ребуси тип „Търсене на думи“. Шаблонът може да се използва и за изработване на кръстословици. Документът е направен с помощта на контроли, които работят на версии Microsoft Office 2007/2010. Разрешете използването им.

Търсене на думи – шаблон/*.docx

В края на публикацията ще предложа няколко връзки към онлайн ресурси и специален софтуер за създаване на ребуси тип „Търсене на думи“.

Такава атрактивна „плетеница“ може да направите в този сайт. Преди да я създадете, обърнете внимание на оградените настройки.

Програма за създаване на работни листа, с които да се развиват речниковите умения у учениците:

В тази публикация (в коментарите) ще намерите обяснение как да промените настройките, така че програмката да работи на кирилица. А ето и един видео урок, който показва как да си направите „търсене“…

Очаквайте:

Как да си направим занимателна игра тип „От точка до точка“.

5 thoughts on “Търсене на думи

  1. Невероятна находка, Тони. Заиграх се доста и с останалите възможности. Само не можах да разбера защо при мене в мрежата на кирилица се изписват предложените от мен думи, а останалите букви се генерират на латиница.

      • Това го прерових, има немски, италиански, португалски …, но не и руски. Проблем.

      • Поради липса на руски в предложените езици, въведох БГ-азбуката ръчно – избрах на двете полета Custom1 и под тях въведох буквите:) Неволята учи. Антискуката за утре е готова. Целувчици! А сега ще чакам и точките, щото с изонита съм наникъде. Аз качвах снимките в Пикаса, но в сайта дето ти пратих, снимка не се отваря – маркира се само поле и иконка на картина.

    • Антоанета Миланова
      14/02/2012 at 09:13
      Ооо, ние сме говорили за две различни неща. Аз мислех, че ме питаш за онлайн генератора, а то било за програмата. Трябваше да уточниш. Да точно така е там. Ето тук, в коментарите, с помощта на Стефанов съм обяснила как: http://bglog.net/blog/antoinetamilanova/site/posts/?bid=43512

Благодаря за посещението.