Портфолио на учителя с OneNote Web App в SkyDrive


В тази публикация няма да пиша за същността и значението на учителското портфолио. В интернет има достатъчно много ресурси на всякакви езици, които третират този проблем. Лично аз попаднах на какви ли не варианти. Според мен по-важния въпрос е този, свързан с неговото оформление и начина му на базиране. И така, смятам че никой няма да отрече факта, че „хартиеното“ портфолио е отживелица.  И ако приемем тезата, че портфолиото е „витрина“ на учителя, тогава хартията като тип носител трябва да я изключим, защото тя няма как да ви покаже на света, освен ако не се направите на плакат.  И така остава варианта с уеббазираното порфолио. В нета има много платформи, които предлагат тази услуга. Само напишете e-portfolio в google и им гледайте „сеира“ (това беше шегичка). В това няма нищо лошо, разбира се. Всеки учител може да избере сам къде да представи себе си. Когато обаче става въпрос за представяне  на учителите, от едно училище, чрез сайта на училището, тогава нещата стоят по-различно.  Портфолиата трябва да изглеждат еднакво, да бъдат еднакво структурирани и информацията в тях да може бързо се обновява. Един, двама или трима учители от едно училище не могат да вършат тази работа, пък и не е редно. Портфолиото, било то  професионално, трябва да се поддържа от собственика. Да, но на настоящия етап дигиталната компетентност на учителите е различна – от много напреднали технологично, до крайно отричащи употребата на технологиите колеги. И така, ако трябва (а то трябва ) да се направят елекронни портфолиа на учителите, тогава най-разумния вариант е да се хване златната среда т.е. онова с което могат да се справят повече хора. Е, кое е това нещо, което е ……? Ами … електронната поща. И тук на помощ идва hotmail.com с огромното си хостинг пространство (25 ГБ) и разнообразни  уеб инструментите. А пък ако имате собствен домейн на училището, тогава нещата наистина ще изглеждат много престижни.

Ето сега моето предложение за вариант на електронно уеббазирано учителско портфолио :)))) – леле каква канонада от термини :))))

Стъпка по стъпка – урок за всякакво ниво на компетентност /не е описано само включването на компютъра/ :)))

И понеже прочетохте тази публикация, получавате бонус – Шаблон с моята снимка :)))

Желая ви силен старт с утрешния първи учебен ден на новата 2012 година, много успехи и само приятни изненади на работното място!

 


 

20 thoughts on “Портфолио на учителя с OneNote Web App в SkyDrive

  1. Антоанета Миланова, огромно БЛАГОДАРЯ за споделения труд! Наистина доста „сеир“ изгледах в нета, но когато попаднах тук разбрах, че съм на правилното място!

  2. Привет,Тони. Опитах се да си направя портфолио и се регистрирах. Трябва ли да платя някаква сума, за да имам това право? Благодаря предварително

  3. Благодаря ти , че споделяш своя опит. Аз не съм много добра в технологиите , но ще се опитам да го предам на моите колеги.

  4. Благодаря за информацията !
    Страшно полезна и в същото време идва точно навреме !
    6+++

  5. Възползвах се от насоките ти, за да си направя портфолио. Много благодаря, че споделяш своя опит и знания.

  6. Тони, както винаги предлагаш много помощ на всички ни! Благодаря ти, че винаги ни напътстваш и се учим толкова от теб!

  7. Тони, на мен също много ми допадна предложения шаблон за портфолио, но със софтуера на училищните компютри не е възможно да го приложим така както е замислен. Позволих си да прехвърля страниците от тетрадката ти като слайдове в презентация, за да могат повече колеги да приложат тази рамка и да направят своите портфолиа.
    При възможност информацията може да бъде прехвърлена и в уеб-вариант, както е подготвена!!!
    Много, много са полезни помощта и насоките, които даваш! Благодаря ти!!!

  8. Поздравления! Аз правих едно обучение за разработка на учителско портфолио, но им предложих google платформата. Вашата идея е друг вариант, който смятам да предложа на учителите!

    • Здравейте, Дина.
      Благодаря за връзката към вашия сайт и за всичко споделено в него. За мен беше полезно да сверя часовника си като главен учител!
      Аз също мислих за документите на Гугъл, но хранилището му е доста по-малко, затова се насочих към скайдрав – голямо хранилище, разнообразни инструменти, лесно споделяне, възможност за лесно организиране на всички ресурси. Радвам се, че идеята ви допада и съм полезна с тази информация. Успех!

  9. Поздравления Тони. Аз работя по въпроса с разработка на портфолио на учителя от миналата учебна година. Правих обучение на колегите за работа с Google платформата.
    Ще им предложа и OneNote Web App – може да изберат и този вариант. Ако искаш погледни моите неща – zpg-headteacher.comuf.com

  10. Огромни благодарности! Шаблонът е чудесно обмислен и структуриран. Това е коректният и културен начин да се представиш в професионално отношение – дано се приеме и утвърди.

  11. Благодаря ти, Тони! Наистина полезен урок за хора, които искат да „в час“.

  12. Тони, този страхотен урок е особено ценен в момент, в който портфолиото става задължителен елемент от визията на всяко училище! Много благодаря. Толкова е полезно всичко, което предлагаш!

Благодаря за посещението.