Софтуер за конструкторни игри


Конструкторните игри тип „ЛЕГО“ са интересни, вълнуващи и безспорно много развиващи за децата от всички възрасти. В тази публикация ще предложа три софтуера и едно онлайн приложение, чрез които може да изградите свои конструкторни модели от „тухлички“ и елементи, да насъчите въображението на учениците и да разработите прекрасен проект по всички теми. Трите програми са безплатни.

1. Първата програма е на самия производител на конструктори „Лего“.

LEGO Digital Designer – страница

Разгледайте обучителните филми – http://ldd.lego.com/getstarted/default.aspx

Изтегляне – (непременно прочете системните изисквания) – http://ldd.lego.com/download/default.aspx

Програмата има чудесен атрактивен дизайн, който може да заинтригува и най- капризните ползватели. Множество модели, които може да следвате, разнообразявате или да създавате свои, които да съхраните като изображения. Единственото неудобство е, че може да даде проблем при по-стари компютри. Затова преди да инсталирате, вижте изискванията за системата.

2. BlockCAD е програма почти не отстъпва по функции на Дигиталния Лего.  Много по-лека и опростена като  дизайн, което я превръща в перфектен инструмент за ученици от всички възрастови групи.

Направените модели може да съхраните като изображения. Може да снимате екрана и така да направите стъпка, по стъпка на своя проект, който след това може да бъде изграден от истински конструктор.

2. AnkerCAD е програма, която е сходна  на BlockCAD (дъщерна, тъй като и двете са разработени от един и същи автор). Разликата е само във формата и вида на  градивните блокове. Има същите функции, като предходната програма.

4. Онлайн Конструктор – http://www.reasonablyclever.com/mm2/mini2.swf

На тази страница може да създадете герой от типа на персонажите ЛЕГО. На последната страница може да зададете фон с URL адрес и да снимате своето творение с бутона от клавиатурата Prt Sk.

Тези програми и он-лайн приложения, могат да намерят  място във всички часове, в които сте решили да интегрирате технологиите. Но безспорно най-голяма приложимост имат в часовете по Домашен бит и техника (там има теми за работа с конструктори), ИКТ и работа по проекти. Необходимо е само да ги инсталирате на персоналните компютри в училище или учениците да ги инсталират на собствените си домашни компютри.

Интересни проекти могат да се направят на тема:

  • Превозни средства 
  • Безопасност на движение по пътищата
  • Моят град
  • Проект за училище на бъдещето  и др.

Пожелавам Ви вдъхновена конструкторска работа!

Благодаря за посещението.