Знамето на Левски


В тази статия ще представя една идея, която ми хрумна да осъществя в дните между гибелта на Левски и Трети март.

Всички помним израза от дописката на Васил Левски до в. „Свобода“: „Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република““. Дали тази дописка, преписана от Христо Загорски и Васил Платнаров, е вярна с оригинала, тук няма да коментираме. Проф. д-р Иван Стоянов твърди, че републиканските идеи на Левски най-силно и точно се изявяват в писмото до карловския чорбаджия Ганчо Мильов: „В Българско не ще има цар, а „народно управление“ и „Секиму своето“. Секи ще си служи по вярата и законно щя се съди, както българинът, така и турчинят и пр. Свобода и чиста република“.  Това е идеалът за държавност оставен ни от най-великия българин. И днес, когато сме разпънати между предизборния популизъм и събитията свързани с тези две емблематични за България дати (19 февруари и 3 март) добре е да се предизвикаме сами и нека споделим идеалите си.

***

В денят на Мартин Лутър Кинг, американските ученици често пишат съчинение на тема „Имам една мечта“ и може би затова американската мечта е все още жива. Скоро попаднах на една идея, която ме вдъхнови: http://awesometeachersrock.blogspot.bg/2010_10_01_archive.html. Учителите от това училище направили табло във формата на американското знаме по повод 11 септември. Те подканили своите ученици да довършат изреченията: „Героите са ….“, „Свободата е……“ и да напишат една дума, която според тях описва Америка.

flag

Мисля си, с какви думи нашите български ученици ще изградят трикольора. Любопитна съм за техния прочит на идеалите за свобода, святост и чистота на републиката. Затова предлагам едно предизвикателство, което да споделим в социалните мрежи и осъществим със своите ученици.  Който иска да се присъедини, трябва да направи в училището си българското знаме с разсъждения на учениците върху думите – свята, чиста, свободна. Направих един падлет, върху който може да споделяте снимки и видео с изградените в класните стаи или училища знамена, или просто да напишете мнението си. За да направите това, щракнете върху бутона „+“ в долния десен ъгъл.:

Made with Padlet

***

Ще споделя и няколко оригинални идеи за атрактивно изграждане на интерактивното знаме, които намерих в pinterest.

Знамето може да го изградите от самозалепващи се листчета, които да прегънете по начина показан на снимка 1. Учениците записват разсъжденията си директно върху тях или на допълнителни листа, които залепват в средата.

Знаме тип гирлянд  – идеята е изключително ефектна за врата (сн. 2, 3). Идеите и размислите на участниците могат да са написани върху лентите, от които са изградени знамената.

Използването на изрязани длани от хартия не е нова идея, но резултатът е впечатляващ (сн. 4).

%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5

1. Знаме от самозалепващи се листчета.

60efde290c9302b8d3636133604f83ec

2. Знаме с огънати ленти

ef94f4f98f8a087647bea1dd50083b42

3. Врата със знаме

3a5959a8143a237efdd7adc314cd9ead

4. Знаме от ръце

В тази публикация може да прочетете още една идея: Колаж на тема „Какво значи да бъдеш американец“. Естествено темата може да се адаптира. А аз бих била изключително горда да видя снимка на български ученици пред трикольор изработен от тях и носещ техния дух:

2af7ab3f0095e620b85a8802d45ebcea

Може да се възползвате и от тази покана за участие в обучение на тема „Знамената на света“. Курсът е  за ученици и учители с продължителност 3 седмици. Това е чудесен начин да представите страната ни в дните около националния празник: https://go.penpalschools.com/courses/flags-of-the-world

***

И понеже ми стана много американско, а пък темата е за България, ще припомня две „по-стари“ идеи, които може да прочетете в моя блог:

Акростих за Апостола

Акростих. Книжка за Апостола

Акростих за Апостола на Свободата

Безсмъртните завети на Апостола. Арт проект.

img_20140213_121604

Снимките са от моята класна стая.

Нашето знаме може да видите върху платното на padlet заедно с разсъжденията на децата върху трите думи – чиста, свята, свободна.

Чиста, свята и свободна република

Знамето на Левски

Благодаря на всички, които се включват с идеите и мислите си!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

3 thoughts on “Знамето на Левски

  1. Отново ме изненадахте с чудесни идеи. Много Ви благодаря! Вече се досещам как да ги приложим с моите ученици, за да отбележим 3 март.

  2. Чудесна идея, Тони! Ще с възползвам. Малки сме още и ще пишем за гроите и свободата. Ще снимам и ще споделя.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s