15 септември – Международен ден на точката


Какво може да започне с един малък знак върху лист хартия?

изтеглен файл

Международният ден на точката е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Той започва на 15 септември 2009 г., когато учителят Тери Шей внася в класната си стая, книгата на Питър Рейнолдс „Точката“. (Гледайте видеото, за да разберете историята на Vashti)

  1. Оригинален филм

2. Филмът със субтитри на български език:

Точката е историята за грижовни учители, които искат да вдъхнат на своите ученици смелост, увереност в собствените способности и самочувствие – „Аз мога!“.

Какво започва с една малка точка върху лист хартия? Точката на Vashti, пробила листа, се превръща в пробив към доверието и смелостта, запалвайки пътешествие към себепознаниетото и споделянето, което стига далеч и днес вдъхновява безброй деца и възрастни по целия свят.

Всяка година, Международният ден на точката вдъхновява деца и възрастни от много краища на света. Това, което започна като една история от страниците на една книга, се превръща в трансформатор на преподаването и ученето, тъй като подтиква хората от всички възрасти да преоткрият силата и потенциала на творчеството във всичко, което правят.

Споделям това в началото на учебната година и то има отношение към резултатите, които получих от анкета в предишната ми публикация „Проверете вашата готовност за училище“.

ice_screenshot_20150830-105434

ice_screenshot_20150830-105607Анкетата показва, че голяма част от колегите все още не са готови с идеите си за първия учебен ден, в процес на търсене са и мисълта за този момент ги натоварва. Показвам това, не за да се надсмея над нечий резултат и не упреквам никого, просто искам да помогна. И според мен, Международният ден на точката може прекрасно да се впише в тематиката на първия учебен ден.

От къде да започнете. Може би първо да се регистрирате :). След това да изтеглите наръчника на учителя и да го разгледате. След това да планирате своя ден, който може да започне с историята на Vashti от „Точката“ на Питър Рейнолдс. Да повишите градуса на настроението с песента за Точката:

Да се вдъхновите:

This slideshow requires JavaScript.

И… просто да направите своя знак!

Screen-Shot-2014-08-14-at-12.14.58-PM

Оставете си време за разговор. Предизвикайте учениците да свържат точките си. Биха могли да се получат прекрасни произведения на изкуството, ако се опитат заедно или по групи да направят пано от своите точки. Направете изложба, снимайте се и споделете своите творения с международната инициатива. Използвайте Hashtags #DotDay, #Makeyourmark или качете снимки във Фейсбук страницата им, може да си направите и Скайп свързване, като се присъедините към ТОЗИ урок. Накрая си раздайте сертификати, които ще може да изтеглите от сайта на инициативата.

Сега може да изтеглите плакати и брошури, с които да украсите своята стая.

Ако пък искате да започнете новата учебна година иновативно, като използвате новите технологии, тогава може да насърчите вашите ученици да създават художествени фотографии и колажи, търсейки своята точка в света на училището и извън него.

Приложението за добавена реалност QuiverVision, предлага безплатен шаблон на точка, който учениците могат да декорират по свой вкус и след това да го сканират с мобилните си устройства, за да видят как собствената им точка ще „оживее“. Резултатът е изключително ефектен и може да въодушеви дори големи ученици. Вижте видеото:

Учениците могат да направят снимка на своето произведение да я споделят в Туитър, Инстаграм, Фейсбук и др. социални мрежи под познатите вече таговете #DotDay, #Makeyourmark

Надявам се да съм Ви вдъхновила с тази идея и да изживеете едно зареждащо начало със своите ученици на 15 септември 2015 г.

fablevision_dot_day_2015

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

Advertisements

4 thoughts on “15 септември – Международен ден на точката

  1. Pingback: Моят отговор е в „Друго“ | Моменти от класната стая

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s