Проверете вашата готовност за училище


или

„Кой е твоят град?“, „В коя държава трябва да живееш?“ и т.н.

Такива заглавия ни заливат всеки ден от социалните мрежи и информационните сайтове. Въпреки, че никой не вярва на подобни тестове, все пак доста хора споделят резултатите от тях, защото са развлекателни, забавни и разтоварващи.

Наблюдавам учениците във Фейсбук, те с удоволствие попълват подобни викторинки, а в същото време, без желание решават тестове от учебното съдържание. Опитвайки се да анализирам тази ситуация, стигнах до извода, че в стандартните тестове липсва нещо много важно – сюжет и интрига. А това е важно, за да бъде „погъделичкано“ нечие любопитство. Замислих се, може ли един диагностичен тест да бъде поднесен забавно и интригуващо.

Представих си заглавие на тема по Човекът и обществото – „Прабългарин или славянин си?“ и въпроси:

 1. В кое жилище би живял? – отговори: юрта (за прабългарин); землянка (за славянин)
 2. Кое любимото ти занимание? – отговори: животновъдство, езда, участие в битки (за прабългарин) ; риболов, земеделие, грънчарство, кожарство  (за славянин)
 3. Какъв е твоя нрав? – отговори: горд, свободолюбив, непокорен (за прабългарин) ; миролюбив, гостоприемен, дружелюбен (за славянин) ….и т.н

И така, след като учениците отговорят на няколко подобни въпроси, да се появи резултат, който да ги определи дали носят духа на славяните или прабългарите. Например:

„Добре дошъл в прабългарския стан! Твоят ювиги хан те поздравява! Ти си истински наследник на прабългарите, които живея в юрти, обичат конете, битките и свободата, знамето им е конска опашка, облечени са в кожи, въоръжени са с мечове и копия, почитат бог Тангра, вярват в предсказанията и са имали своя държава, преди да се заселят на Балканския полуостров….. и т.н., и т.н.“

Разбира се, идват ми хрумки за подобни въпросници и по други предмети :), но публикацията ще стане много дълга, затова тази част ще оставя на вашата фантазия. Мисля си, че учениците биха били много по-креативни в създаването на подобен род викторини. И това би била една чудесна задача, върху която да си „блъскат“ главите в час или в свободното време.

А къде биха могли да направят подобни викторини? Имам отговор и на този въпрос, но преди това ще помоля колегите учители, да проверят своята готовност за училище, попълвайки създадения от мен тест в Qzzr. (генераторът на забавни въпроси, за който ще ви разкажа след малко) :).

Готови ли сте за училище?

why-become-a-teacher

Искате ли да видите моя резултат? Ето го:

ice_screenshot_20150829-222511

Такива въпросници може да си направите и вие с https://www.qzzr.com/. А може да накарате и учениците сами да си ги измислят… Предполагам, че ще им бъде … предизвително :).

Ето кратко напътствие как се работи с програмата.

Qzzr е лесен генератор на въпросници и викторини, с които могат се правят различни проучвания или личностни тестове. Регистрацията става по стандартния начин или чрез профила Ви във Фейсбук.

Създаването на тест започва с щракване върху зеленото бутонче в десния горен ъгъл.

ice_screenshot_20150829-202550

Първото нещо, което трябва да направите е да изберете един от двата вида въпросници.

ice_screenshot_20150829-203028

Ако искате да създадете тест, като този, който решихте по-горе в публикацията, трябва да изберете втория вид въпросник – OUTCOME.

След това да му дадете заглавие и може да добавите и кратко описание.

ice_screenshot_20150829-203353

След заглавието и описанието идва най-важната част – въвеждане на т.н. изводи. Това са съобщения, които ще се появят на потребителя, след като попълни въпросника. Тези съобщения трябва да бъдат внимателно премислени и обосновани с подадените отговори в теста. Всъщност това е най-трудната част.

ice_screenshot_20150829-203704

Изводите (Резултати след попълване) трябва да имат заглавие и описание. Към тях може да се вмъкнат и изображение. Може да имате два или повече резултати.

Когато попълните резултатите, следва създаване на въпроси. Те могат да бъдат три вида:

 • избор на един отговор
 • избор на повече отговори
 • истина/лъжа

Типовете отговори могат да бъдат с текст или картина. Задължително, обаче трябва да посочите всеки отговор към кой от изводите спада. Вижте изображението за повече нагледност.ice_screenshot_20150829-204317

ice_screenshot_20150829-205357

Последната стъпка от създаването на вашия въпросник е довършителна. Тук може да оформите дизайна и да регулирате някои настройки. Вижте екранната снимка:

ice_screenshot_20150829-205812 ice_screenshot_20150829-210004

След като сте готови с желаните настройки, може да запишете своята викторина и да я споделите на желаните места и с желаните хора.

ice_screenshot_20150829-210109 ice_screenshot_20150829-210515

Сега вече може да започнете своята подготовка за едни по-различни и вълнуващи тестове, чиято цел не е просто проверка на знания, а надграждане, провокиране, мотивиране и позитивно отношение към ученето.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

 

Advertisements

5 thoughts on “Проверете вашата готовност за училище

 1. Както пътят на развитие на всяко дете е много индивидуален, така в училищна възраст децата постъпват с различен капацитет от опит – знания, умения, навици и привички. За да се разбере каква трябва да бъде психологическата готовност на детето за училище е необходимо да се знае, какво по своему представлява съвременното училище.

 2. ne se hwalq, no az sym gotowa za u4ilishte, cqlo lqto si pro4itam po neshto
  interesno i shte mi wyrshi i shte mi pomogne w rabotata

 3. Pingback: 15 септември – Международен ден на точката | Моменти от класната стая

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s