Seesaw – дигитален ученически дневник. Портфолио


 

Харесвам порфолиото. За мен, то е единственият обективен инструмент, който реално отразява развитието на личността.

От няколко години търся лесен и удобен за употреба инструмент, с който да се създава ученическо портфолио, да бъде приложим в начален етап, да работи на всякакви устройства и да е съвместим с всички операционни системи.

Мислех си, че „няма такова магаре“, докато не попаднах на Seesaw (Люлка).

изтеглен файл

Това, което прочетох за него в мрежата (споделено от колеги, предимно в Америка), ме заинтересува изключително силно, затова реших да опитам. Изненадах се като видях колко лесни и интуитивни са инструментите на Seesaw (Люлка).

CFi9LJwVAAA053G

С „Люлката“ учениците могат да документират своята работа в клас, да създават ресурси, да общуват със свои съученици, да харесват техни работи, да ги коментират и водят дискусии. Освен всичко друго, тези дейности възпитават учениците в нетикет, който е задължителен в онлайн общуването.

Учителят може да възлага задачи и мисии, които да бъдат персонализирани или общи. Може да следи активността на всеки ученик, да проверява работата му, да одобрява или не неговата активност.

Платформата има версия за клас и родители. Щракнете върху изображенията, за да изтеглите приложенията за Андроид.

seesaw-class-icon-250 seesaw-parent-icon-250

Родителите могат да влязат в платформата, само ако учителят им е дал това право. Те могат да виждат материалите само на своите деца.

Люлката има две версии – безплатна и платена. Разликите са следните:

 • Безплатната версия ви осигурява неограничено място за споделяне на ресурси и материали от вас и вашите деца. В нея може да създадете само пет класа. Вие може да я използвате през цялата година, но в края на годината работите на учениците няма да бъдат запазени. Единственият начин да запазите работите им е да архивирате класа.
 • Платената версия –  тя може да бъде за училище (закупува се от училищната администрация) или за отделен ученик (закупува се от родителя). И в двата случая струва 9,99 долара на лице за година.

Вие може да предложите на родителите, които имат възможност, да закупят лиценз за своето дете и по този начин да му осигурят едно чудесно  портфолио, пълно не само с полезни за учене неща, но и с много спомени.

Единственото неудобство, което отчитам в момента е, че Seesaw няма многоезична версия, което ограничава неговото приложение.

Свързах се с екипа на Seesaw и това, което разбрах ме обнадежди. Те смятат, по-късно тази година, да преведат платформата и на други езици. Надявам се българският да бъде част от тях.

Също така в момента, опциите за изтриване и архивиране на клас все още не са активни. Очаква се те да заработят в началото на Октомри. До тогава вие вече ще сте го разучили със своите ученици :))).

Ето два филма, които направих за да демонстрирам работата с този прекрасен инструмент, който смятам да ползвам тази година с „пълна пара“.  Дори си направих нова категория в блога с неговото име.Отделете и Вие половин час време, за да изгледате видеата. Сами ще се убедите колко полезен инструмент е Seesaw.

 1. Seesaw – общи настройки
 1. Seesaw – обучение

Екипът на Seesaw предлага и амбасадорска програма за преподаватели, така че ако решите да използвате приложението, публикувайте своя опит в мрежата под хаштаг #seesawchat. А след това може да изпратите своята заявка от тук.

Желая Ви приятна работа!

Seesaw

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

Advertisements

8 thoughts on “Seesaw – дигитален ученически дневник. Портфолио

 1. Здравей, Антоанета! Адмирации за ентусиазма, с който работите и винаги представяте интересни идеи, които и аз ползвам понякога. Аз съм учител в детска градина и се интересувам от Seesaw. Предполагам сте натрупали опит с нея и ако може да го споделите. Ще ми е полезно, защото сега си регистрирах групата.

 2. Здравейте, Антоанета!
  Случайно попаднах на блога Ви и съм изключително впечатлена от това, което правите! Заинтригува ме платформата за дигитално портфолио Seesaw и реших да я направя с моя клас. През месец октомври започнахме работа със Seesaw и съм много удовлетворена от възможностите на платформата. Учениците ми с желание използват възможностите й, заедно рисуваме, правим и споделяме снимки, клипчета, поставям домашни работи по различните предмети. Родителите следят, харесват и коментират творбите в дневниците на децата си.
  Благодаря Ви за споделения опит!!!

  • Радвам се, че съм Ви насочила към нещо, което се е оказало полезно за Вас. Seesaw има програма за амбасадори. Може да споделите своя опит с общността и да кандидатствате за амбасадор.

 3. Много интересно!
  Заинтригува ме частта за родители. Говорихме с колеги-класни, които искат да имат таен начин за информиране на родителите поединично за разни неща(оценки, мнения за децата им) без да разбират останалите. Доуточнявам – училището ни няма електронен дневник.
  Изпробвала ли сте тази част от платформата и как стоят нещата там?
  Поздравления за предлаганата информация!

  • Здравейте, Мария. Тази година ще използвам за първи път платформата и не мога да Ви кажа до колко е ефективна в общуването между учител и родител. Но мога да Ви предложа друга, която използвах миналата година и съм изключително доволна това е https://www.classcharts.com/. Подобна на нея е https://www.classdojo.com/, която е на 100% преведена на български език. Идеята на тези две платформи е свързана с оценяване напредъка и дисциплината на учениците. Родителите имат достъп до профила на децата си и могат непрекъснато и своевременно да проверят, това което вие сте отбелязали по отношение на тяхното развитие.

 4. Много полезен ресурс. Заинтригувахте ме с обучителните филмчета и ви поздравявам за ентусиазма!

 5. Благодаря за новия ресурс Seesaw и перфектните обучителни филмчета!

 6. Pingback: Seesaw - дигит&#1...

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s