Невербалното общуване в час


Случвала ли Ви се е следната ситуация:

Задавате въпрос към класа. Учениците вдигат ръка, но един от тях е много по-енергичен от другите. Вие решавате, че той ще даде интересен отговор и го посочвате. Тогава ученикът Ви поглежда смутено и отправя въпрос- молба: „Може ли до тоалетна?“ :). Настъпва суетене, вие го пускате да излезе от час, след това се налага отново да зададете въпроса и отново да прецените ситуацията за отговори, а това са ценни минути от ограниченото време на урока.

Замисляйки се над тази ситуация, аз си давам сметка, че не само излизането до тоалетната нарушава целостта на урока, нарушават го и липсата на материали, инструменти … Досадно е когато на ученика му свърши пълнителят на химикала и пр. и пр…

Днес попаднах на две много интересни идеи за невербална комуникация в час, които могат да тушират ефекта от тези разсейващи моменти по време на урока. Щракнете върху изображенията, за да последвате връзките.

Жестове с ръце Жестове с ръце2

Всъщност това е една много хубава тема, която може да поставите за обсъждане в „Часа на класа“ и да накарате учениците сами да направят своите сигнатури, като използват снимки на собствените си ръце, рисунки или апликации. Може дори да ги направят обемни, като използват стари ръкавици.

пръсти

Вие само им нахвърляйте идеи и ….  останалото оставете на детското въображение.

02

Може да им предложите да използват мобилните си устройства, за да направят колажи, меме, скечове и дори добавена реалност. Убедена съм, че ще има и неприлични жестове, но пък това е един прекрасен повод да поговорите за етиката в невербалното общуване, за онлайн правилата и поведението в социалните мрежи. Може да продължите тема, като поговорите за жестомимичния език и хората, които се нуждаят от него.

Ето някои удобни приложения, които учениците могат да използват:

Учениците могат и сами да предложат някое интересно приложение, така че може дори да ги предизвикате и да обявите конкурс за най-интересен постер.

А ето и моя скромен принос в един такъв постер за класната стая. Вие разбира се може да използвате други сигнатури.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

5753914434f967f3bf40731335263035

Advertisements

2 thoughts on “Невербалното общуване в час

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s