Дигиталното гражданство и медийната грамотност


Screenshot_2014-01-08_06.45.18Често чувам възмутени коментари от колеги относно начина, по който учениците използват мобилните устройства в училище. Тази статия е провокирана именно от това.

Преди няколко дни, колега се оплака, че бил свидетел на разправия между деца – едно от тях снимало другите без разрешение. Това, което колегата бе решил да направи е да конфискува устройството на прегрешилия. В тази случка, обаче, прозират повече от една некомпетентност – първата на ученика, който не е запознат с етиката на общуване и работа с технологията, втората на родителя, който е дал в ръцете на детето си устройство без да му поясни правилата; третото – на учителя, който не може да се справи адекватно в тази ситуация и прибягва до най-лесния начин за решение на проблема – ограничението и четвъртата – на обществото /виртуално и реално/, което не реагира за подобно поведение и така дава мълчаливото си съгласие. И каква е ползата от наказанието??? Ученикът няма да се научи да използва разумно преимуществата на технологията, а учителите ще продължават да се сблъскват със ситуации на неправомерно използване.

Има ли решение?

Да, има решение, но няма рецепта.

И именно заради това, мисията не е невъзможна, но е трудна и отговорна. Работата – упорита, целенасочена и ненормирана.

Медийна грамотност и глобалното цифрово гражданство бързо се превръщат в  ключови  теми в областта на образованието по целия свят. На учениците трябва да се даде възможност в реални ситуации да изградят своите навици за етично поведение при употреба на технологиите и дигиталните ресурси. Само така у тях ще се формират навици за безопасно поведение и ще се изградят умения за разграничаване, подбор, анализ и критично отношение към използването на технологиите и живота във виртуалната среда. И когато става въпрос за технологии и виртуална среда, не бива да забравяме, че това е светът на съвременните деца, които живеят дуално – реално и виртуално. Именно заради това, не трябва да си слагаме наочници, а да се нагърбим с тежката задача да изградим у тях етика и поведение не само в реалния свят, но и във виртуалния. Това няма как да се случи със забрани, ограничения, натрапчиви нравопоучения и поставяне на каквито и да било прегради за използване на устройствата. Учителите трябва да осъзнаем, че по този начин правим лоша услуга на децата – изолирани те се превръщат в „цветя в саксия“, без опит, подготовка и умения за света, който ги очаква. Единственият начин за децата да разберат предимствата и опасностите на Интернет навигацията е да работят с устройствата, а наша нелека задача е да създадем у тях ценностна виртуална система. Само така ще може да ги предпазим от погрешни стъпки.

В Интернет могат да се намерят много материали, които да подпомогнат учителите в тяхната работа по темата. Предлагам кратък списък:

1. АБВ на дигиталното гражданство – чудесен списък с компетентностите на дигиталния гражданин

2. Ресурси от Едутопия  за дигитално гражданство. Във връзката може да намерите списъци с материали за Интернет безопасността, дигиталната грамотност и отговорност.

3. Безплатни материали от Common Sense Media – видео, книги, постери, работни листа

4. Ресурси от Пинтерест

5. Център за безопасен Интернет – много подпомагащи материали на български език

6. Аз съм онлайн – игра на Дечица.ком

7. Материали и правила от „Аз детето“

8. Интересни статии в сайта на БЛОБ

И накрая, не забравяйте, че това последната седмица, през която може да изпратите своя урок посветен на Интернет безопасността на децата и да участвате в конкурса „Учител-будител във виртуалното пространство“

Опитайте! Всяко дълго пътуване започва с малка крачка напред.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

10 thoughts on “Дигиталното гражданство и медийната грамотност

 1. Нашето училище просто имам I подложки тази година и аз определено е видял някои от нещата, споменати по-горе се случи в моите ежедневни класове . Мисля, че медиите за неприкосновеността на личния живот и репутацията са най-важните неща , използващи електроника ( въпреки че те са важни ) . Напълно съм съгласен с всички неща, които каза в пощата си на етиката и реалния свят опит . На лични сметки , забрани и ограничения наистина не решават проблема . Винаги има по-добър начин за решаване на проблема .
  С уважение ,
  Daniel
  Хей деца клас блог Венеция , Florida

 2. Поздравления за изразената позиция – ясна и съобразена с потребностите и очакванията на съвременните млади хора. Благодаря и за събраните на едно място материали по темата „Безопасност в интернет“. Ще ги използвам с удоволствие през идващата седмица, а и не само :).

 3. Ето тук едно обучение в еTwinning lab, което отваря апликейшън за кандидатстване на учители утре и обучението стартира от 1.12.2014г до 14.12.2014г.. „Responsible use of the Internet“ – последно в списъка е за тази година и мисля да участвам. Каня те, ще помагам с чуждите езици, ти с технологиите 😉 http://learninglab.etwinning.net/web/guest/learning-events

 4. Здравей, Тони! Благодаря ти за актуалната информация!Със сигурност ще я използвам в работата си! Румяна Буковалова, педагогически съветник в СОУ „Сава Доброплодни“-Шумен

 5. Благодаря, Тони, за статията! Във вторник ми е първата сбирка на клуба по „Успех“ и съм заложила темата „Безопасност в Интернет“ като първа и въвеждаща. Ще говорим, защото наистина е нещо, което децата няма откъде да научат по другите учебни дисциплини до 4ти клас. А трябва, налага се вече да присъства и като тема в часа на класа, а защо не интегрирана в учебната програма. Ето моята страничка по темата http://rosecompclass.weebly.com/104110771079108610871072108910771085-10481085109010771088108510771090–internet-safety.html

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s