Една поща – много адреси


ПощиИзползването на Web 2.0 приложения в обучението го прави интересно и забавно. Учениците придобиват дигитални умения и същевременно усвояват учебното съдържание по конкретен образователна област. В Интернет има много интересни Web 2.0 приложения и платформи, чрез които могат да се разнообразят часовете. Много от тях предлагат сметки за образованието, които включат създаване на ученически профили, но доста от тях са платени, а при други е нужно ученикът да има електронна поща, за да бъде присъединен.  Това създава неудобства, ако училището няма домейн за пощи на учениците. Тук трябва да вмъкна, че Гугъл за образование дава възможност за създаване на електронни пощи на ученици и учители и това значително облекчава работата при използването на външни приложения. Остава, обаче , отворен въпроса за безопасността и целесъобразността на това, дали е редно на непълнолетни ученици ( тук визирам прогимназиален и начален етап) да се предоставят самостоятелни профили.

Наясно съм, че много третокласници, дори второкласници имат електронни пощи, дори профили в приложени за онлайн разговори  и социални мрежи. Въпреки това, не е съвсем редно, дори за образователни нужди, да ги вмъкваме в ситуации, които не са съвсем безопасни за тях. Разбира се, вариант е да използваме пощите на родителите, но все още се срещат хора нямат дори електронна поща. Именно за това, възможността, която сега ще ви опиша ми се стори много подходяща за случая. Това са т.н. субимейли в Gmail и псевдонимите в Outlook на Microsoft

Какво всъщност е това?

Това е една поща, в която може да се влиза с различни профили и тези различни профили се разчитат като различни имейли.

Какво означава това и как, всъщност ще облекчи нашата работа при създаването на класове в Web 2.0 приложения?

Ще започна с Gmail. Първото нещо, което трябва да направите е да създадете поща на класа. Например: aviatori@gmail.com. От тук нататък е лесно :).

Гледайте внимателно видеото:

Тази процедура, трябва да я повторите за всеки един ученик, като след + може да пишете името на ученика. С новосъздадените субпрофили (aviatori+ivan@gmail.com), вие ще може да регистрирате сметки на ученици в платформи, които изискват имейли. Цалята кореспонденция, обаче, ще събира в основната поща, в случая: aviatori@gmail.com.

Тук трябва да отбележа, че не всички платформи признават субимейлите на Гугъл пощата.

Затова Ви препоръчвам да ползвате и възможността за псевдоним на Outlook на Microsoft

Ето как трябва да направите това:

Това, което се случва когато създадете субимейли е, че всички писма адресирани до тях се получават в една поща. Всеки субимейл може да изпраща на друг писмо, но писмата се получават в една и съща поща. Разбира се има варианти да създадете за всеки допълнителен профил папка, в която да се събират само неговите писма. Така може да следите кореспонденцията, активността в някои платформи и да изпращате съобщения на учениците.

Друго удобство е, че учениците имат собствени профили във всички платформи, в които се регистрират. Не е необходимо да споделят едно пространство, както се получава, ако ползвате само един имейл.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

3 thoughts on “Една поща – много адреси

  1. Тони, чудесно е това, което показваш. Мисля, че това е начина за учениците в прогимназия и нагоре, когато придобият навици със социалните медии. Аз го правя по много първобитен начин. Създавам общ фейсбук акаунт за всички и така масово атакуваме апа и уеба. После сменям паролата, за да забраня или позволя достъпа на учениците до фб профила (според зависи). Да, това което показваш е цивилизования начин, но при малките времето все не достига, логването е времеотнемащо и ето защо така реших проблема.

    • Да, Роси, начина, който си описала също става, но така всички се регистрират и влизат в един акаунт на приложението, което ще използват, а това често създава проблеми при диференциране на продуктите. Със субимейлите се запазва автономността т.е. всеки ученик може да създаде свой собствен акаунт, в който са само негови разработки. Удобството е, че ти (като основен адрес) може да влизаш във всички профили и да проверяваш работите.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s