Истории в снимки


Преди няколко дни публикувах предложения за работа по темата „Моят безопасен път до училище“. В групата „Учители за Учители“ се предложиха много интересни варианти за разработки.  Роси Минева и Деси Миленкова предложиха много интересни инструменти, с които учениците могат да  осъществят част от задачите, влизайки в ролята на репортери, журналисти, детективи… и т.н.

репортер

Днес, докато разглеждах публикации в Интернет, се подсетих за още един много интересен инструмент, който познавам благодарение отново на Роси Минева. Това е ThingLink. Ето и един пример от Слънчевото Роси (г-жа Минева) :), която има прекрасни продукти с този инструмент (щракнете върху изображението, за да видите интерактивността):

Преди няколко месеца попаднах на съобщение, че ThingLink вече работи и с видео. В момента инструмента е още в бета версия, затова трябва да си поискате профил. Аз го направих и ето, че ме одобриха :))).

Video - ThingLink

Снимката горе, показва работно табло в платформата.

Ето и кратко видео, от което става ясно как се работи:

Показвам всичко това, защото според мен инструментите на  ThingLink са много лесни и интуитивни и учениците с лекота ще създадат с тях свои продукти, които вие ще може да обедините в един общ проект.

Има и още нещо, което разширява възможностите за работа с  ThingLink, това е мобилното приложение на платформата. Вече не е необходимо учениците да работят само върху своя компютър, те могат да правят това директно върху своите телефони или таблети. Да изпращат продуктите си по електронна поща или да ги споделят в мрежата.

Друг инструмент, с който също могат да се извършат аналогични дейности е Movenote. Може да го изтеглите от магазина на Гугъл и да го интегрирате с вашата поща в Gmail™.

Какво може да се направи с него? Вероятно ще се досетите като разгледате следващата снимка:

Необходимо е вие или вашите ученици да добавят слай (изображение) а след това, с помощта на камерата, да запишат своя коментар или разказ за нея.

Ако интегрирате Movenote  в диска на Гугъл. Тогава с негова помощ ще може да правите презентации с документи директно от своето хранилище.

movenote

movenote1

Сайт на инструмента –  MoveNote.  Може да направите регистрация с профила си в Гугъл, Фейсбук или Туитър.

Този инструмент също ни предлага мобилна версия, която е пълнофункционална и предназначена за образованието.

Мобилната версия може да намерите в Гугъл плей – ТУК. Това е прекрасно, защото учениците са в състояние да създават своите проекти от всяко място и по всяко време – в движение. Да се чувстват като репортери от мястото на събитието.

И в края на тази публикация, ще припомня още едно приложение, което може да ви помогне да направите „говореща снимка“ това е https://narrable.com/.

Работата с него съм описала в подробна публикация – „Narrable – истории с „говорещи снимки““. Може да го изтеглите от магазина на гугъл и да го добавите към своите приложения в Хром.

Описвам тези инструменти, защото те са подходящи както за по-големи ученици, така и за съвсем малки – такива, които все още не могат да четат и пишат.

Малчовците, с помощта на своите учители или родители, биха могли да направят прекрасни аудио разкази не само върху една картина, а по серия от картини и дори да драматизират истории – радио театър.

Тези дейности ще им помогнат да усъвършестват своя начин на изразяване и определено ще спомогнат за развитието на речево-комуникативните им способности.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Истории в снимки

  1. Тони, много благодаря, че си ме споменала с Thinglinк. Наистина много лесен и услужлив инструмент. Монтирах си Movenote на хром браузъра – звучи интересно, задължително ще го пробвам. Благодаря ти и за мобилния ап на Narrable, сигурна съм, че ще работи лесно на смартфоните и ще го ползваме за учебни цели. Страхотни предложения отново! Много благодаря!

  2. Неуморна и всераздаваща се Тони! Сигурно знаеш колко си полезна, не само за учениците, но и за колегите си? Знам, че знаеш! Но искам пак и пак да ти го кажа и то с мноооого уважение!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s