Програмиране от Just2Easy


 Just2Easy пусна в действие новия си инструмент  J2code

J2code Homepage

Много пъти съм казвала, че това са любимите ми инструменти за създаване на дидактични материали и преподаване. И този път разработчиците оправдаха доверието ми, като пуснаха на пазара БЕЗПЛАТНО един прекрасен набор от инструменти, уроци и учебни планове за изучаване на програмиране. 

Инструментът е разделен на три категории (нива). Първата е предназначена за най-малките и напълно начинаещи, разработчиците условно са я обозначили за първата и втората година от обучението по програмиране. Тя включва три урочни раздела. Към всеки раздел има описание на целите, очакваните резултати, терминология и понятия, които учениците трябва да усвоят. Има примери и образец за работа. Дадените образци и могат да бъдат редактирани,  разнообразявани и допълвани.

Работата с първият инструмент изключително много прилича на работата с Bee Bot, единствената разлика е, че с Вее програмираме и управляваме реално, а тук работим виртуално. Това не пречи разбира се, виртуалните модели да бъдат свързани и с реални не само модели, но и ситуации.

Пътешествие в космоса от @RandlayPrimary

При следващите два урока нещата се усложняват и там работата наподобява на Stratch.

kod1

Следващото (второ) ниво са знания, които учениците трябва условно да усвоят през третата и четвъртата година от своето обучение по програмиране. Включените уроци, примери и образци са  четири, но те както и предишните са само насочващи и могат да бъдат допълвани или променяни.

kod2

Последното ниво, обхваща петата и шестата година от обучението на учениците (условно категоризиране на годините). Програмата и инструментите са създадени така, че да се осигури плавен преход и изключително голям напредък в умението за овладяване на програмните езици.

kod3

Всички елементи на J2code са съобразени и отговарят  на последните изискванията към  учебните програми за компютърно програмиране. Най-големият бонус е, че не се изисква регистрация на учениците или инсталиране на програма, а само наличието на Интернет. Споделяте връзката на упражнението и вече сте готови за работа.

Повечето педагози, които преподават програмиране твърдят, че учениците, които се обучават по него, развиват в по-голяма степен логическо мислене, комбинативност, стават по-находчиви, проявяват повече творчество и оригиналност в ученето и работата си. Аз нямам идея дали това е така, но смятам да експериментирам през следваща година. Затова ще използвам дъждовното време, да проуча програмите на J2code.

Както се казва: „Няма нищо по-хубаво от лошото време.“, особено ако можеш да се занимаваш с любими дейности :).

Пожелавам Ви от сърце да прекарате един приятен, изпълнен с любими занимания ден, споделен с любими хора.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Програмиране от Just2Easy

  1. Pingback: С J2e наистина е много лесно | Използване на нови технологии в езиковото обучение

  2. Еййй, Тонка,………..не бях доразбрала предишния урок, ей го новият се появи… А ако поискаш бележниците след това……Какво правим? Ще се червя от срам! Иначе казано страхотна си!!!!!!!!!!!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s