Две безплатни добавки за MS Power Point


Хубаво нещо е лятото, ваканцията и отпуската … стига да не е дъждовно. Но за съжаление няма как да си поръчаме времето.

Е, лошото време има и своите хубави страни. Например днес преодолях скуката като най-сетне седнах да разуча две скоро попаднали ми безплатни добавки за PowerPoint, за които разбрах от Richard Byrne и Вили Дафчева.

И двете добавки са чудесен инструмент за диагностиката на знанията, статистика и проучване, събиране и обработка на данни … и това, което най-много ми допадна е възможността за използване при самостоятелното учене.

Първата добавка, която ще ви представя е ParticiPoll

poll

За да я изтеглите и работите с нея, трябва да се регистрирате. След регистрацията ще видите раздел Download.Заснемане

Щракнете върху него и изтеглете добавката.  Както се вижда от екранната снимка, за да може да събирате данните от проучването или теста си, трябва да се абонирате за ПРО. Въпреки това и свободната версия има не лоши възможности.

След като изтеглите добавката щракнете върху иконата SetupЗаснемане1 и преминете през стъпките на инсталацията.

Ако всичко е протекло нормално, при следващото стартиране на PowerPoint, добавката ще Ви се появи в менюто.

Това, което трябва да направите е да създадете въпрос с няколко възможни отговора. След това да отворите раздела на добавката и щракнете върху иконата „Вмъкни“. Програмата  ще поиска да посочите броя на отговорите. Тогава в долния край на слайда ще се появят избрания от вас брой на отгвори. Щракнете върху „Вмъкни QR“ и върху слайда ще се появи код. Картина1

Щракнете върху зеления бутон „Започни проучване“ – 1.  Програмата ще иска да влезете в профила си – 2. Напишете имейл адреса и паролата си и тя ще ви оторизира. Тогава ще получите съобщение, че вашата анкета е стартирана.

Викторина1

Сега може да пуснете презентацията в режим на слайдшоу и да накарате учениците да сканират кода, а след това да отговорят на въпроса.

Когато сканират кода, учениците Ви ще видят бутоните, които са в края на слайда. Те трябва да докоснат избрания отговор.

В оранжевия квадрат, Вие ще може да проследите гласовете, а след това и процентите на отговорилите.вот

Запазете резултатите с принтскрийн, тъй като те не се запазват. Ако преминете на друг слайд ще трябва да започнете отначало.

Викторина

***

Следващата добавка е ново приложение към PowerPoint, което улеснява правенето на викторини, електронни тестове, обучителни курсове и онлайн уроци. Добавката работи само с последната версия на офиса, но има уникални възможности. Надявам се в близкото бъдеще, да се дообогати по отношение на инструментариума и оптимизирането при съхраняване и споделяне.

Въпреки това Office Mix e чудесен инструмент. Работата с него е лесна и интуитивна. За да го получите е необходимо да го изтеглитеЗаснемане5

След това щракнете върху инсталатора и преминете стъпките по инсталиране. Ако всичко е успешно, при ново отваряне на PowerPoint в лентата с менюто ще видите нов раздел MIX.

Заснемане3

 Първата икона Record Ви дава възможност да записвате работа върху слайда. Може да пишете, очертавате, ограждате и правите анотации върху вашия слайд.
Втората икона Quizzes and Polls ви дава възможност да изберете вида на вашия въпрос. Към момента добавката предлага: Въпрос със свободен отговор, Избор на отговор (може да изберете дали да има само един верен или няколко верни отговора, и да позволите разбъркване), анкетен отговор със визуализация на отговорите, вярно и грешно (за съжаление, не може да променяте английския текст). Приложението предлага и уебтърсене (за сега ограничено), както и връзка към някои от най-големите сайтове за видео уроци.

Картина3

 Със следващите два инструмента може да правите запис на работа си върху екрана и да го заснемате (1- видео запис, 2-заснемане). Преглед на работа – от бутон Preview (3), а с бутон Upload може да качите вашите работа в сайта на приложението и да получите връзка за споделяне.

Викторина2

Качването и споделянето стават бавничко, ако в презентацията си сте използвали видео, но резултатът определено си заслужава.

Ето моят първи опит за създаване на интерактивен онлайн урок. Той е част от серия уроци, които смятам да разработя за сайта на класа. Тяхната цел е да помогнат да учениците за преговора в началото на учебната година. Тази част от учебното съдържание смятам да я проведа „обърнато“ – припомнят си наученото у дома, а в клас се упражняваме.

Ето няколко екранни снимки на вашия профил в Офис Микс

Вашите „миксове“ се намират в раздел „Управление“

Заснемане7

Оттам може да ги редактирате, споделяте, изтегляте или изтривате. Може да видите  анализа на резултатите, който е много детайлен – слайд по слайд.

Споделянето става чрез генериране на линк към урока. Може да избирате от три варианта: Заснемане8

Първият създаден от мен урок има недостатъци, особено в обяснителното видео (открих си няколко лапсуса), но ще ги оправя в движение :))

Може да го гледате тук: Числата от 20 до 100. Преговор.

Заснемане6

 

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

3 thoughts on “Две безплатни добавки за MS Power Point

  1. Pingback: Две без&#10...

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s