Забавен годишен преговор


Учебната година е към своя край за учениците от начален етап. Предполагам, че вече всички колеги са затворили последната страница от учебниците. Но последната седмица все още не е изтекла, а по стечение на обстоятелствата, тя ще бъде продължителна – с учебна събота :)). Едноседмичната неочаквана ваканция, която предхождаше тази седмица, не бе много желана от мен, защото ме пришпори да препускам през учебното съдържание, но пък бе благодатна, тъй като успях да свърша административната работа – оформяне на оценки, бележници, дневник и пр.

Сега ми предстои една последна седмица с моите второкласници и смятам да им доставя удоволствие, което те заслужават, заради заради труда, усърдието, старанието и успехите, които постигнаха през годината.

Предстоят ни дни, в които ще преговаряме наученото забавлявайки се, чрез любимото на мен и на тях – учене чрез игра. Докато подготвях материалите, попаднах на един инструмент, с който истински ме въодушеви. И преди съм показвала подобни инструменти, но с този, наистина, се работи много леко и приятно.

FlipQuiz e онлайн инструмент, с който адаптира идеята на позната телевизионна игра, за нуждите на обучението. С негова помощ може да си направите едно чудесно шоу, с което децата не само ще преговорят изучения учебен материал, но и ще се забавляват, състезават и доказват своите знания.

Това, което трябва да направите е да се регистрирате, а след това платформата сама ви води..

работен плот

Ето една кратка демонстрация:

Богатството в случая е, че инструмента предлага възможност за вмъкване на хипервръзка, изображение и видео от линк.

На вашето внимание предлагам и моята първа игра:

Преговор 2. клас. Вариант 1

Докато подготвях дъската с въпросите, ми хрумна идеята, че същата игра може да се изиграе и с BeeBot.

БИ

Дъската за игра трябва да има две лица. На основното лице, върху което започва игра, трябва да са записани точките (от 100 до 500) и категориите, а на гърба (или просто на лист под тях) да са написани въпросите. Учениците избират категория и точки, въвеждат ходовете на пчелата, за да стигне до тях, а след това отговорят на въпроса, който се намира под съответните точки или е написан на гърба на картата. Ако Вее е насочена неправилно или е даден грешен отговор, то тогава те губят от своите точки, толкова за колкото са играли.

За по-дълготрайна употреба, картите могат да се ламинират, като гърбът на всяка карта се остави празен, за да може с маркер за бяла дъска да се записват въпросите преди началото играта.

Вее

Може да използвате и двете идеи едновременно :))).  Учениците избират категория и точки и насочват Вее към тях, ако тя стигне до желаното място, те получават право да отворят въпроса на екрана. При верен отговор, печелят точките, а при грешен -губят. Ако пчелата не стигне до предварително обявеното място (категория и точки), тогава те не печелят нищо :)))

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

7 thoughts on “Забавен годишен преговор

  1. Тонка, късно открих това богатство от идеи, които за пореден път предлагаш безвъзмездно! Но пък има и предстояща учебна година. Дето се казва:…………..По-добре късно, отколкото никога! Да добавя, че ще разполагам и с 2 Bee Bot. Очаквам скоро лично да те прегърна и благодаря!

  2. Благодаря много! Моите ученици обожават тези игри. Малко късно го открих, но ще направя нещо за новата учебна година.

  3. С ден закъснение – Честит Ден на блогърите! Ти си истинско вдъхновение, вдъхновяващ учител и колега за пример! Бъди жива и здрава, благодаря, че споделяш безценния си опит!

  4. Догодина пак ще надничам в твоя изключителен сайт! Благодаря ти, Тони!
    Спокойно лято ти желая най- сърдечно и искрено!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s