Управление на шума в класната стая


Имате ли проблем с шума в класната стая? Аз – да. Особено в междучасията. Високият говор е типичен за децата от начален етап. Обикновено се свързва с желанието за доминиране над останалите, с прекалена възбуда и по-слабото умение да контролират емоциите си.

Да така е, децата са емоционални, но високият говор и прекалено силният шум в класната стая са опасни не само за тяхното физическо здраве, но определено имат въздействие и върху психическото им равновесие.

Много често, след прекалено шумно и напрегнато междучасие, по умерените деца се оплакват от главоболие, стават по-разсеяни и губят концентрация. Последното се забелязва не само при спокойните деца.

Днес попаднах на един онлайн инструмент, който би могъл да се окаже много полезен в борбата с високия говор. Инструментът представлява своеобразен барометър на шума,. За да работи е необходимо да разрешите използването на микрофона от вашия компютър. Ако го оставите включен в междучасието, учениците сами ще могат да следят нивата на шум. Инструментът илюстрира по един забавен начин дали шумът е допустим или не – когато стрелката на барометъра се движи, в горния десен ъгъл се появява лице, чиято емоция се мени с промяната на нивата на шума. Това е една чудесна обратна връзка, която учениците получават относно своето говорене и шума, на който са изложени в училище (често пъти предизвикван от самите тях).

шум

Чувствителността на барометърът може да се променя, а също така да бъде включван или изключван.

настройки на шум

Този инструмент може да служи не само за изграждане на навици за самоконтрол на поведението у учениците, но с негова помощ  те могат да направят самостоятелни изследвания за средата, която обитават и нейното въздействие върху здравето им.

Ето и още няколко подобни инструмента:

Подскачащи балони – балоните реагират на шума. Тяхното движение е индикатор за „замърсеността“ на звуковата среда.

Нива на спокойствие – барометър, подобен на първия.

 

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

5 thoughts on “Управление на шума в класната стая

  1. Страхотна идея за самоконтрол, Тони! Благодаря ти! Ще я предложа на вниманието на моите бръмковци още във вторник. Желая ти щастливи празници, вдъхновено всеотдайно момиче!

  2. Прекрасен инструмент, но не разбрах, къде може да се запознае човек с него.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s