Словоред. Интерактивни дейности


За малките ученици, една от най-трудните задачи е да изкажат ясна и точна мисъл, като конструират правилно своето изречение. Упражнения в словоред, могат да подпомогнат формирането на това умение. Словоредът определено е трудена задача, особено ако се търсят различни варианти на изказване, но още по-трудно е учениците сами да съставят изречение,  което да може да се изкаже по няколко различни начина и да звучи добре.

Днес в часа по БЕЛ упражнявахме словоред. Позволих си да игнорирам част от учебното съдържание по развитие на речта, като загърбих един скучен и безинтересен текст, който трябваше да преразказват и проведох упражнения за съставяне на изречения. Мисля, че часът бе много по-интересен и полезен за децата, от задължителния преразказ от учебника.

В двата часа решавахме разнообразни езикови задачи и направихме много упражнения, които да помогнат на второкласниците да подобрят изказа си и да ги накарат да се замислят за начина, по който изричат мислите си. Последното е една от основните причини за т.н. стилистични грешки. Ние възрастните сме снизходителни към децата и често когато видим, че се оплитат в думите си, клатим разбиращо глава, успокоявайки ги, че всичко сме разбрали или просто се забавляваме с техните неточности. Това, обаче не им помага…

Сега няма да се спирам на факторите, които влияят неблагоприятно върху формирането на комуникативните способности, а ще покажа как работихме днес.

В часа използвах две програми – интерактивните инструменти на OpenSankore и WordWall 3. И в двете програми, които са софтуер за интерактивни бели дъски, имат специален инструмент, който много улеснява създаването на упражнения за словоред. Инструментите и в двете приложения са аналогични. Можех да използвам само единият от тях, но реших да разнообразя визията :))), като съобщителните изречения ги работихме с инструмента на OpenSankore, а въпросителните с WordWall 3.

Ето кратки фрагменти от часа:

Упражнения в словоред на съобщително изречение с Опен Санкоре:

Словоред на въпросително изречение с WordWall 3

Туториал за работа с интерактивните инструменти на Опен Санкоре, може да намерите ТУК. Софтуерът е абсолютно безплатен може да използва С и БЕЗ интерактивна бяла дъска. Аз нямам бяла дъска, но както се вижда от видеото няколко безжични мишки в класната стая ми вършат чудесна работа и на практика обезсмислят закупуването на един такъв скъп продукт.

За WordWall 3 съм писала и преди. Това е един чудесен софтуер за интерактивна бяла дъска с много интересни инструменти, които могат да подпомогнат работата в час.

Работата с интерактивните инструменти на тези два софтуера и създаването на упражнения с тях ще представя на срещата  с колегите от Бургаска област в  Айтос, на която съм поканена като гост лектор от СОУ „Н. Й. Вапцаров“. Надявам се да имам време да покажа и други интересни неща. 

Вторият час, учениците получиха задача да измислят изречение, чийто словоред може да бъде променян и да направят игра за подреждане на изречение с пчелата Мая.

Работиха по групи. Всяка група трябваше да измисли изречение и изработи игра за Мая.

Ето един от вариантите на играта – Мая последователно обхожда думите, според тяхната подредба в изречението, като на всяка дума трябва да прави пауза.

Естествено играта с Мая беше най-забавната част от урока и бе един много приятен край на часа по Български език и литература.

Снимка 3 (26.3.2014 г. 18-48)

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Editing: Нещо интересно

Advertisements

2 thoughts on “Словоред. Интерактивни дейности

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s