Редици и колони. Забавни дейности


Editing: Нещо интересноМиналата седмица беше доста дълга и уморителна… В събота бе неочаквано тихо в училище. Дори помощният персонал беше изумен от почти призрачното присъствие на ученици. За да събудя уморените „съботници“, в часа по математика, реших да се позабавляваме с игри и практически дейности, като практикуваме понятията „редици и колони“, „…. пъти по …. = _+_+_+….“, събиране и изваждане на двуцифрени числа.

Тук ще опиша някои от дейностите и идеите, които използвах за „събуждане“, защото те могат да Ви бъдат полезни в предколедната седмица :)))).

Коледен шах. Тази игра съм я описала в сборника „Методически разработки на уроци за 2. клас“ на издателство „Булвест“. Играе се лесно. Децата трябва да подреждат коледни украси върху „шахматна“ дъска, като спазват упътването. Например: „Звезда на Д- 2“ и т.н. Използвам презентация. Превключвам показалеца на маркер и използвам безжична мишка за учениците. От място те маркират полетата, в които трябва да се поставят фигурите, а след това проверяваме на следващия слайд. Там е и новото указание, което трябва да изпълним, докато подредим всички фигури върху дъската. След това се записват сборовете по редици и колони, представят се в „…. в пъти по….“ , обсъждат се приликите и разликите в двата сбора.

Коледно судоку. Тази идея съм я представяла в блога, но сега я разработих като интерактивно табло. Целта е коледните фигури да се подредят по редици и колони, така че да не се повтарят.  Фигурите се преместват чрез влачене. Отново използвам безжична мишка. Тъй като могат да се подредят много варианти, учениците могат да се разделят на групи, които първо да работят самостоятелно върху лист, а след това да представят подреждането си.

Sudoku

И още едно судоку – игра, което може да играете тук:

sudoku1

Трябва да се попълнят липсващите фигури в редиците или колоните. Фигурите се поставят чрез влачене от страничната лента. След всяка вярна игра, задача се усложнява като се увеличава броя на редиците и колоните. Това дава възможност всеки път да се записва нов сбор от еднакви събираеми.

Скрита рисунка в мрежа.

Тази игра е подобна на Коледния шах, но има повече емоция, загадка и дори творчество :))). На учениците се дава лист с квадратна мрежа и указание кои квадрати с какъв цвят да оцветяват.  Ако изпълнят правилно указанията, те ще получат образ. В моя случай – елен.

Ето едно примерно указание:

Kartina

Колоните в квадратната мрежа са означени с букви (латиница или кирилица), а редиците с цифри. Учениците трябва да открият в таблицата с указание квадратите и да ги оцветят с посочения цвят.

С тази дейност много се забавляваха. Тя ги държа под напрежение почти до самия край и бяха много доволни от получената картина.

Състезателни игри – смятане за време.

В TES има много хубави математически игри за упражняване на аритметичните действия с коледен сюжет.

Представям Ви две, които истински развълнуваха децата.

В първата игра трябва да изровим подаръците на дядо Коледа, за да може той да тръгне по света. Към всеки изровен подарък се прибавя събираемото, което е вдясно на екрана. Играхме отборно. Победител е този отбор, който за най-кратко време и с най-малко грешки открие подаръците.

igra1

Ето малко емоции:

igra3igra4 igra5

Втората игра е „Събиране с дядо Коледа“. В нея за определено време трябва да се решат 10 задачи (трудността и времето може да се избира). Ако всичко е решено вярно, Дядо Коледа полита с шейната. Този край е голям КЕФ!!

igra6

И двете игри ги играем с помощта на безжична мишка, която децата си предават един на друг.

igra7 igra8 igra9

Това са моите предколедни математически развлечения! Ако са Ви харесали, може да се забавлявате като нас!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

ПП:

Остават още два дни да гласувате за българските финалисти в ЕДЮБЛОГ.

Заснемане1 Заснемане2 Заснемане3 Заснемане4 Заснемане5 Заснемане6 Заснемане7 Заснемане8 Заснемане9 Заснемане10

Ако сте пропуснали, НАПРАВЕТЕ ГО – ТУК!

Advertisements

One thought on “Редици и колони. Забавни дейности

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s