Есенно…


Editing: Нещо интересноЕсента е загадъчен сезон. Тя ни напомня за багрите в живота и …. за красотата на всяка възраст :). Невероятно е, колко слънце има короните на дърветата. Дори и в най-мрачните и дъждовни есенни дни, жълтите листа ни дават усещането за топлина.

Преди няколко дни се върнах от гр. Кюстендил, където бях на обучение по програма на МОМН „Квалификация на учители …“. Освен докосването до творчеството на Майстора, чиито платна за първи път видях в оригинал, случайно успях на видя подготовката на кюстендилци за Празника на плодородието. Чудесно време, много слънце и прекрасно настроение. Заредих се с усещане за земя и благодат за цялата зима. Освен това събрах прекрасни идеи за работа с даровете на земята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази година водя СИП Предприемачество и е време вече да започнем подготовката за първия ни базар, който ще организираме преди 1 ноември и около деня на християнското семейство. Така, че тази седмица ще изработваме сувенири с есенни  природни материали и на есенна тематика. Тъй като нямаме начален капитал, ще разчитаме само на рециклирани материали и собствен ресурс. Ако успеем да реализираме успешно инициативата си, част от събраните средства ще дарим за лечение на Гали, а останалите ще вложим в материали за следващия базар, който трябва да е около Коледа.

И така … По подобие на кюстендилския празник, в Испания  има празник на кестена. Аз естествено не знаех за този празник, защото никога не съм била в Испания, още по-малко на кестеновия празник, но научих за него от колегата Joel Артигас. В блога си той споделя 20 идеи за работа с кестени.  Ето какво избрах аз:

Гъсеничка или змия от кестени. Оригинална идея: http://www.redtedart.com/2013/10/08/autumn-crafts-chestnut-kastanien/

Охлювчета. Кестен, пластелин, глина или солено тесто. Идея: http://losbolsillosdelamaestra.blogspot.com.es/2010/11/sesion-psicomotricidad-castanera.html

Ще допълним есенното настроение с красиви витражи:

Апликация за прозорец. Оригинал: http://s002.radikal.ru/i198/1010/30/df548d979a62.jpg

Ако ни се стори малко направеното, тогава може да рециклираме старите вестници, като им дадем нов живот:

Гирлянд от есенни листа, направени от стари вестници. Оригинал: http://villicanamomma.blogspot.com.es/2009/09/newspaper-leaves.html

След като имаме листа, трябва да имаме и дърво. Ето една много интересна и лесна идея за направа на есенно дърво от ролка от кухненски кърпи.

Есенно дърво. Ствол.

Залепване на листата. Те могат да бъдат изрязани от хартия или истински. Оригинал: http://www.1plus1plus1equals1.net/2010/09/something-special-fall-tree-craft

Още една идея за дърво с ябълка (символ на знанието) и хралупа на бухал (символ на мъдростта):

В нашите условия е добре короната да бъде в есенни краски :). Оригинал: http://funfamilycrafts.com/tree-valentine/

Следващата идея е чудесна, защото с нея ще мога перфектно да организирам всички създадени апликации от есенни листа:

И понеже индиректно стана въпрос за рамки от клончета, ще рисуваме в стил Густав Климт:

или като Кадински

Или просто нестандартно ще погледнем към … царевицата, тиквата ….

… пейзажа около нас и есенен колаж.

Как да си направим есенен колаж, четете тук: http://happyhooligans.ca/fabulous-fall-collage/

Чашката на мама, тате, бате, кака … Чудесен подарък за деня на християнското семейство:

Чиния, която се изработва от нагънати, увити и слепени ленти от стари вестници и списания:

Или просто да кажат „Обичам моето семейство“ в стил Джим Дайн:

И да го поставят в един такъв фотодържател:

Бухалът е символ на мъдростта. Той е един отличен сувенир за Денят на Будителите:

И цяло дърво с накацали мъдреци:

Дърво с окачени бухалчета. Чудесна украса.

Всички тези прекрасни идеи са от невероятния блог на г-жа Валентина Буш

Ето и още една идея за бухал, която може да се направи от солено тесто или глина, след което да се оцвети:

Разгъвка  на бухал може да изтеглите от тук: http://www.minieco.co.uk/images/july13/owly.pdf

Надявам се да успеем да направим и повечко такива венци, защото си мисля, че биха се продавали добре 🙂 :

Клони, сухи листа, цветна хартия, копчета. Оригинална идея: http://funfamilycrafts.com/whos-there-owl-wreath/

Още  един лесен и хубав сувенир за деня на Будителите е разделител за страници:

Разделител за страници направен от пръчици за сладолед. Оригинална идея: http://craftsbyamanda.com/2012/09/craft-stick-pencil-bookmarks.html

Това не е краят на тази публикация 🙂

Очаквайте продължение….

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Advertisements

7 thoughts on “Есенно…

 1. Невероятна красота! Впечатлена съм от всичко видяно. Ще ми бъде много полезно в работата с моите палавници.
  Благодаря от сърце!

 2. Прекрасни идеи, Тони! Впечатлена съм и отново благодаря, че споделяш всичко с нас! Твоят сайт е скъпоценниче! Желая успех в СИП-а!

 3. Благодаря за прекрасните идеи, които споделихте с нас! С моите сръчковци започваме работа с природни материали и ще ни бъдат много полезни.

 4. Здравейте, госпожо Миланова! В с. Коларово, общ. Петрич също има фестивал на кестена, който тази година беше на 28.09. Снимки от събитието можете да видите във фейсбук страницата на „Природен парк Беласица“.

  • Здравейте, Ваня! Не съм знаела за този празник и дори ми беше чудно и нереално, че не съм го срещала у нас. Оказа се, че не съм била достатъчно информирана :). Но вече знам и ако имам път към Петрич в края на септември със сигурност ще се отбия в Коларово.

   • Здравейте, възхищавам се от дълго време на Вашия труд, умения, знания и амбициозност. Няма да скрия, че черпя от Вас много идеи. Аз тази година ще работя по проект УСПЕХ – предприемачество ІІ клас „Моето семейство“. Миналата година имах ЗИП предприемачество в І клас и направихме много неща. Включихме се единствени в област Ловеч в световната седмица по предприемачество. Тази година като, че ли пак ми се иска, но не мога да си избистря още идеите. Разпределението по предприемачество направих много раздвижено и съм включила работа с хартия /квилинг/, декупаж, работа с дърво /пирография/, с тесто, със стъкло, с глина. Разказах Ви всичко това с молба ако имате комплект – книга за учителя и книжката с историите, дневник Джуниър, да ми преснимате поне първата тема и материалите към нея, за да се опитам да се включа отново с урок, става въпрос за темата „Моето семейство“ – ІІ клас. Ще поръчвам комплектите, но все още проектът не е започнат, а и средствата не се знае кога ще бъдат отпуснати. Аз съм от Троян и тук почти никой не работи в тази област. Предварително благодаря.

   • Здравейте, Олга! Ще ви преснимам всичко, но ми трябват някакви ваши координати, за да мога да Ви ги изпратя. Моля не качвайте вашите координати тук, а ми пишете на лични съобщения от страницата във ФБ.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s