Семената на доброто


Editing: Нещо интересноПреди седмица с удоволствие разбрах, че Националния панаир на проектите „Подай ръка“ отново ще бъде организиран през април 2014 г. в Димитровград.  Имах идея как да се включа с моите второкласници и тя бе свързана с набиране на средства за Гали и Марти (информирах Ви за тях, чрез моята страница), със събиране на помощи за социално слаби семейства и деца в нашата община и др. подобни дейности.

Тази идея ще я запазя, но тя ще бъде в контекста на друга по-голяма идея, от която се вдъхнових, когато попаднах на блога на Heidi S. – Семената на доброто.

Преди малко повече от година Хайди започва своя проект. Идеята й е през всеки ден от годината да се стреми да прави случайни добринки. И така 365 дни=365 семенца с добрина. В първите си публикации, Хайди е притеснена относно успеха на проекта, но се зарежда с идеи и започва … да разпръсква добринки по всички начини, които умее.

Знаете ли какво изобщо не ме учуди в тази история? – Това, че Хайди е учител! И съвсем логично и на място си бяха публикациите, в които тя описва как насърчава учениците да вършат случайни добринки, да се държат мило един с друг, да оценяват добрината (нещо много, много важно!!!). И така, в седмият ден от своя проект (нищо библейско), Хайди поставя в класната стая картонена кутия от салфетки, в която учениците трябва анонимно да напишат нещо мило за свой съученик. Тя им обяснява, че критерия за техния успех няма да бъде награда, похвала, оценка, а емоцията от удоволствито, която ще изживее детето получило тяхното послание. Посланията, които са успели най-силно да развълнуват получателите, ще бъдат окачени на табло.

Честно да ви кажа, тази задача просто ме грабна с простотата и дълбочината на своята идея! Идеята е не да споделяш своите и чужди добрини, а да създадеш добро и да го подариш „тихо“ без никой да разбере, че си направил. Да го сториш, само за да видиш щастието на другия!!! Ето това е зрънцето, което трябва да садим и отглеждаме с любов у децата!!!

И така… „Семена от добрини“ е името на моя проект, който ще проведа с моите второкласници през тази учебна година. Всеки ден по една добринка от тях и от мен. Всеки учебен ден, в една кутия, ще събираме добринки – малки, големи, случайни или нарочни, наши или чужди…, няма значение – важно е да бъдат добринки!!! 365 дни по една добринка от 23 деца + 1 учител – не е много за този  свят, но все пак е нещо :))).

Още миналата година, въведох сутрешен  кръг, по времето на който освен, че се поздравяваме си споделяме и някои важни неща. Тази година ще го използвам за  отваряне на кутията със „семенцата“ добрини. Всяка сутрин ще изсипваме семенцата и ще се „храним“ (четем) с добринките от предишния ден. Тази, която ни е развълнува най-много ще я споделяме в този календар, който ще вградя сайта на класа,  а останалите ще залепваме върху листата на флипчарт, ще ги снимаме и публикуваме в блога на проекта. Без имена – анонимни добринки – зрънца, от които се надявам един ден да порастат красиви дървета!

доброта

„365 дни по една добринка от 23 деца + 1 учител – не е много за този  свят, но все пак е нещо :))).“ – Ако имате идеи и искате повече добрини за този свят, заповядайте да ги събирате и отглеждате с нас. Приемаме партньори – големи и малки, богати и бедни, известни и непознати, далечни и близки… Условието е само едно: Да искат да правят добро!!!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Всеки ден по една добрина да е от мен!

Advertisements

30 thoughts on “Семената на доброто

 1. Pingback: Годишен отчет на WordPress.com за „Моменти от класната стая“ | Моменти от класната стая

 2. Здравей Тони, както винаги твоите идеи са много вдъхновяващи и след като прочетох за новия ти проект, непрекъснато мисля по въпроса. Правила съм подобни часове. Ако имаш интерес, можеш да прочетеш тук http://classplus.blogspot.com/2012/07/blog-post_5308.html. А сега се хванах за твоите зрънца и замислям подобна инициатива „Тайният ангел“ – малко по- късно ще обясня подробности. Но ми предстои среща със съвсем нов клас, дали ще успея, много се надявам….

 3. Споделянето на такива идеи само по себе си е голяяяма добрина! Благодаря и ако ми позволиш ще провокирам моите ученици,които са отворени за подобни неща.

 4. Тони, идеята е чудесна! И на мен ми е трудно все още да измисля какво ще правим по проекта. Но с удоволствие бихме ви били партньори в сеитбата на добрини!

 5. Идеята е чудесна! Благодаря за споделеното. Тук винаги откривам нещо много интересно и полезно . Ще следя с интерес вашите добрини и ще споделям по някоя наша.

 6. Грабна ме. Благодаря,Тони! Споделям, че и за моите третокласници ще бъде удоволствие участието в „Семената на доброто“.
  Миналата година в края на часовете, раздавах по едно сърчице. Задачата им беше, да вземат жълто, ако малко им е било хубаво в деня. Да вземат синьо, ако искат още нещо да се случи и да вземат червено, ако всичко е на „ййест“. Така виждах усмивката, болката, обичта в детските очи. Ставахме близки и все по-нужни.
  Твоята идея ми дава криле, че и тази година ще пораснем към общото ни добро, по нов начин!
  Благодаря ти с морския бриз на бургаския бряг! Чакам те!

 7. Tони, пак успя да докоснеш и най-тънките струни в сърцата ни! На съпричастност и доброта! Много нужен проект в днешния ден! С желание, обич и вълнение ще се включим и ние малките Самоковчета.

  • Благодаря много…Миналата година правих това без да е така категоризирана идеята…Включвам се с удоволствие…

 8. Тони, откакто разбрах за проекта все си мисля за целта и името на този на моя клас. Децата си ми много трудни и много бедни в този випуск. Мисля,мисля и нищо не мога да измисля,защото всичко което трябва да направя ще е с малко средства/които ще мога да отделя/. Почти се бях отказала още преди да започна,но прочетох твоя материал и реших че няма да се отказвам. Благодаря ти за пореден път за споделената идея. Та реших че проекта на ІІ“б“ клас ще се казва „Добро беритба“ или „Добро бер“. Надявам се,че не съм те разсърдила с моята кражба на твоя идея. Усмихната и спокойна вечер ти желая.

 9. Приемаме поканата, Тони! Ще ви изпращаме и ние по някоя добрина, пък дано да станат много!!! Успех на добротворците!

 10. Това ме докосна много силно! Разтърси ме… Развълнува ме! Идеята е много смислена и аз вярвам, че семенцата ще дадат своите плодове! Поздравявам Ви, Антоанета и за идеята, и за пламъка, който запалвате и поддържате ежедневно! Всъщност думите ми са бледи да изразя благодарността си и всичко почувствано, четейки във Вашия блог… И все пак – БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s