Calme безплатна програма за календари


Август е. Време за активен отдих. Поглеждам профила си във Фейсбук и виждам, че много познати са се отдали на пътувания и летувания :). Нормално е. Въпреки това има няколко групи, в които работата кипи – групите за обмен на професионален опит и ресурси на учителите. Темите естествено се въртят около посрещането на учениците в първия учебен ден и планирането на задачите през новата учебна година. Ей, на това учителите му викат отпуск, а обществото „голяма ваканция“.  Та, ползвайки си своя годишен отпуск и следейки интереса към публикациите в професионалните групи, стигнах до убеждението, че трябва да ви представя тази безплатна програма за създаване на календари, които може да разпечатите – Calme.  Лицензът е безплатен с некомерсиална цел.  Системни изисквания:

  • всяка Windows операционна система (Win 2000, NT, XP, Vista, Win7, Win8)
  • 512 MB памет
  • Java версия 6

С  Calme може си направите календари със собствена снимка, настолни календари, график-календари – годишни, седмични, месечни. Може да ги разпечатите в различни размери от А1 до А6.

Календарът е чудесен подарък за празници и тържества, а за първия учебен ден е практичен подарък:) и великолепен декор за класната стая, ако го направите със снимка на класа.

И така, много бързо ще покажа как работи. Първо трябва да си свалите програмата. (Щрак за сваляне – размер 2.31 MB .)

А сега – видео:

Ще добавя нещо, което съм пропуснала във видеото. В месечните календар-графици има два вида, при които могат да се редактират колоните. Разгледайте снимката:

CaptureЩракнете върху бутон „Таблица“ (1).

Изберете броя на колоните. (2)

Щракнете върху номера на желаната колона (3) и променете широчината й с плъзгача (4).

Щракнете върху бутончето с мишката. Ще се отвори прозореца, който виждате на изображението. В него въведете наименованията на категориите на колоните. Така ще получите един много точен график, с който може да планувате лични задачи или на класа.

Надявам се програмата да ви бъде полезна!

––––––––––––––––––––––

ПП:

В отговор на запитването на Петя Георгиева, как да запазите календара като изображение, а не в работен проект. Един от универсалните начини в такъв случай е да използвате програма като виртуален принтер. В случая аз използвам One Note, но от следващите изображения ще видите, че има и други възможности.

Ето описание на действията:

1. Щракваме върху „Печат“

2. Избираме виртуална среда за печат.

3. Потвърждаваме.снимка

Обикновено, програмата, която изпълнява роля на виртуален принтер се зарежда веднага.

Снимка 1

Маркираме изображението (1)

Щракваме с десен бутон върху него и от контекстното меню избираме „Запиши като…“. Задаваме графичен формат и вече имаме своя календар като изображение.

–––––––––––––––––––––

Тази публикация няма да завърша с традиционното: „Благодаря Ви, че бяхте с мен!“, защото искам да ви помоля да се отзовете на един ЗОВ ЗА ПОМОЩ:

Помощ за Гали. БНТ.
БНТ – Да помогнем на Галина

Става въпрос за детенце на колега. В началото на лятото детето се разболя и му бе поставена тежка диагноза: апластична анемия. Първият курс на лечение е финансиран от фонд за лечение на деца. Сега са уведомени, че се налага да продължат с лечението, но вече ще трябва да плащат със собствени средства. За следващата доза са нужни 7 000 лв. Тя трябва да бъде набрана до сряда. Сумата не е голяма. Простата аритметика показва, че 500 човека, ако внесат по 15 лева са 7000 лева и за Гали има шанс. Вчера състоянието на детето се е влошило, така че нямаме време за губене.

Още може да прочете тук:

https://www.facebook.com/helpGeriIskrova

и тук:

https://www.facebook.com/groups/podairyka/?hc_location=stream.

Познавам лично Гери Искрова (прекрасен човек и колега) и всички, които стоят зад кампанията! Дълбоко се надявам тя да бъде успешна и да има щастлив край! Но за тази цел трябват повече хора.

Моля всички, които четат и посещават този блог да помогнат!

Тук влизат хора от цяла България и от всички краища на света, Гали и нейната майка имат нужда от вашата подкрепа.

Моля Ви, ПОМОГНЕТЕ НА ГАЛИ!!!!

Нека БОГ закриля ГАЛИ и Гери, и с всички, които ще се отзоват на молбата!

Advertisements

7 thoughts on “Calme безплатна програма за календари

  1. Pingback: Капсула на времето | Моменти от класната стая

  2. Благодарност и от мен! Пробвах и се получи. Отдавна търся нещо лесно за правене на календари. Браво!

    • Опа, имам питанка. Ако не го запазваш за бъдещо редактиране, а само като картинка?

      • Пуснете го за принтиране. Изберете виртуален принтер. Ако компютърът ви не е свързан с принтер, това ще стане автоматично, ако ли не трябва да направите настройки, като изберете One Note или друга програма по подразбиране… След това от нея може да „извадите“изображението. Ако не е ясно ще пусна снимка на екрана.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s