DictaNote – преобразуване на реч в текст


Editing: Нещо интересноDictaNote е разширение на Chrome, което ви позволява да превръщате гласови съобщения в текст. Разширението поддържа български език. Има много добър текстов редактор, чрез който може да оформяте текста според своите нужди. Това разширение може да Ви бъде полезно при писане на доклади, дипломни работи, отчети и други текстови документи. Понякога текстът се налага да бъде редактиран, а също така трябва сами да поставите препинателните знаци. Това е чудесно, защото би могло да се използва за упражнения свързани с редактиране на текст и пунктуация. Например: Дайте задача на учениците да диктуват текст, след което да поправят грешките, да сложат необходимите препинателни знаци и да го форматират по дадени параметри. 
Програмата може да бъде използвана и в по-малките класове, дори в първи клас. В процеса на ограмотяване, учениците могат да свързват звука с буквата – изговарят звука, а буквата сама се записва. След това я оформят с различен шрифт, вмъкват подходяща картина, изговарят думата от картината, подчертават изучената буква и т.н.

Как работи:

В магазина на Хром ще намерите още едно разширение, което трансформира глас в текст, наречено Диктовка. За съжаление то не работи много добре с български език обърква думите), но чудесно се справя с английския. Няма текстов редактор, но изпълнява гласови команди: „Нов параграф“, „Ново изречение“ и т.н., но само на английски.

Capture

Как работи? _  видео

Преди време в общност „Начално образование“ Поли Рангелова сподели подобно разширение, но доколкото разбирам от последните коментари в момента то не е налично.

За почитателите на мобилните устройства има едно чудесно приложение, което превръща речта в текст и чрез което могат да се отърват от клавиатурата. Приложението е за Андроид и може да бъде изтеглено от ТУК .

Лека и приятна работа!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Advertisements

2 thoughts on “DictaNote – преобразуване на реч в текст

  1. Страхотно!
    Просто си велика! Нямаш си на идея каква хубава работа може да ми свърши!
    Благодаря много, Тони!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s