Умна ваканция №2.Забавна наука


5753914434f967f3bf40731335263035Днес се пригответе за едно моооооооооооооооого забавно пътуване в света на науката. Ще ви покажа няколко интересни трикоексперимента :), които научих от знаменития учител по природни науки Стив Спанглър.

Гледайте внимателно, а ако искате да научите повече относно експериментите, може да щракнете върху връзките на заглавията и да прочете подробности.

Подскачащи мехури

balon

Има нещо магическо в един сапунен мехур, нали? В един момент събира всички цветове на светлината, изпълва се с блясък, а после бързо и безследно изчезва…

Обичате ли да играете със сапунени мехури. Вероятно всички от вас имат от онези панаирджийски шишенца пълни със сапунена вода и пръчица завършваща с кръг, от която се издухват мехурите. Великият Стив Спанглър предлага една рецепта за сапунени мехури, които не само, че живеят по-дълго, но дори може да ги държите в ръка. Ето какво ви е нужно, за да си направите такива невероятни мехури:

1. 1 чаша дестилирана вода.

2. 2 лъжици сапун за съдове (веро).

3.  1 супена лъжица глицерин. (може да го купите от аптеките)

4. Най-обикновена ръкавица.

5. Шишенце с пръчица за мехури. (това, за което ви говорих в началото)

Смесете водата, сапуна и глицерина. Оставете го да престои една нощ, за да могат съставките хубаво да си взаимодействат, а на следваща сутрин триумфално покажете на тайфата в квартала този впечатляващ трик:

Гейзер 

fontan

Този експеримент може да ви навлече някои неприятности, но изненадата определено си заслужава :).

Какво Ви е нужно? Този път ще трябва малко да охарчите, затова спестете от рестото, когато ви изпращат да пазарувате :).

Със спестените пари, купете една кутия или ролка бонбони Mentos и еднолитрова бутилка сода (газирана вода).

Сега постави бутилката на земята и учтиво покани всички любопитни да се отдръпнат. След това отвори внимателно бутилката и се опитай да изсипеш всички бонбони Ментос едновременно в нея. Това разбира се е трудно, но гледай внимателно видеото, то ще ти подскаже как да го направиш:

Яйце в бутилка

ВНИМАНИЕ! ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ ГО ПРАВИ САМО ПОД НАБЛЮДЕНИЕТО НА ВЪЗРАСТЕН!!!

yatse

Знаеш ли, че яйцето може само да влезе в бутилка? Не ми вярваш?

Тогава да започнем… Ето какво ни е нужно:

– едно твърдо сварено яйце, обелено;

. една бутилка с по-широк отвор.

– 2-3 свещички за рожден ден.

Какво да правиш сега? … Само гледай!!!:

Кетчуп изпълнява команди

Сигурно не вярвате, че кетчупа може да се движи нагоре-надолу по команда !? И на вас, няма да ви повярват, докато не направите този експеримент. Преди това обаче трябва да се разходите до най-близкото заведение за бързо хранене и да вземете няколко пакетчета с кетчуп. ОБАЧЕ… не всички пакетчета са послушни, за да сте убедени, че сте попаднали на правилното пакетче, трябва да го пуснете в купа с вода – ако пакетчето плува, значи е нашето пакетче, ако ли не – не е!

И така.. намерили сте правилното пакетче, сега остава да намерите едно пластмасово шише, около 2 л. вместимост. Напъхайте внимателно пакетчето с кетчуп в него, без да го наранявате и долейте до горе с вода. Затворете бутилката хубаво.  Сега започнете да правите това:

<a

Поп Rocks надуват балони

Пробвали ли сте от онези бонбони, които експлодират в устата ви? Само едно, две малки камъчета  са достатъчни, за да се развихри истински тайфун в устата ви. При този експеримент няма да ви е необходимо да черпите приятелите си с тях, а да им докажете, че може да надуете балон с тяхна помощ. Какво трябва да направите?

Купете си едно пакетче експлодиращи бонбони, един балон и напълнете малка пластмасова бутилка с вода, след това постъпете така:

Експлозия от цветове в мляко

color

С този експеримент, може да се превърнете в истински представител на модерното изкуство. Какво ви е необходимо?

– чиния с прясно мляко (около 2% масленост)

– течен оцветител за яйца (червен, жълт, син и зелен)

– сапун за съдове (веро)

– клечки за уши

Изсипете в чиния с млякото оцветителите близо един до друг, без да ги смесвате. Напоете тампончето от клечката за уши с течен сапун. Капнете една капка от сапуна между цветовете в чинията и се наслаждавайте на реакцията.

Виж опита тук:

Танцуващи спагети

Ха, ха… :)!!! След като накарахте пакетче кетчуп да се разхожда нагоре – надолу, сега е време да накарате пастата да танцува. Трябва да ви кажа, че този експеримент може да се направи със всякакви продукти от типа на пастата. Ето списък с необходимите неща:

– дълбока прозрачна чаша

– вода

– оцет

– сода

– хранителен оцветител

– макарони, юфка или натрошени спагети.

След като си набавите всички тези продукти, е време да подготвите дансинга :). Ето как:

Смесете равно количество вода и оцет ( напр. 2 чаши вода + 2 чаши оцет). Оцветете разтвора, като добавите в него оцветителя. Поставете малко от пастата в чашата (около една по-голяма щипка).  Сега добавете една супена лъжица сода за хляб и гледайте танца на вашата паста.  Когато танца спре, може да го подновите с нова лъжица сода.

Гледай видео:

Смесване на цветове

Искате ли да си направите такава въртележка?

vurty

Гледайте видеото:

Знаете ли, че с помощта на статичното електричество, може да се превърнете в истински магьосник и да накарате предметите да летят във въздуха.

fly

Как да го направите? Вижте тук:

Е, това е за днес от мен и г-н Спанглър. Още невероятни неща може да видите в неговия сайт, както и да прочете обяснения защо тези неща се случват. Сигурна съм, че има какво да научиш и да покажеш на съучениците си, когато отново тръгнеш на училище. Бъди сигурен, че и твоя учител ще го оцени!

А сега ти предлагам да се насладиш на една наистина впечатляваща илюзия. Просто невероятно!!!

Очаквайте част №3. А какво ще има в нея? :))))

ТАЙНА!!!!

Благодаря Ви, че бях с мен!

Advertisements

4 thoughts on “Умна ваканция №2.Забавна наука

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s