ГАТАНКИ


5753914434f967f3bf40731335263035В тази публикация ще покажа няколко начина, надявам се интересни, за решаване на гатанки.

Първият начин  видях в един руски сайт http://umm4.com/zagadki-2. Много ми хареса и реших да я направя и на български език.

Гатанките се изрязват по плътната линия. Получените ленти се прегъват по пунктира, така че бялото поле да закрие отговора с картинката.

Направих български вариант на гатанките, който споделям с вас тук:

Тази дейност може да се използва във всички часове като антискука или въведение в дадена тема. Може да има състезателен характер или да бъде възложена като екипна работа.

Вторият начин ми хрумна, когато отрих едно уеб приложение за текст наречено „Телескопичен текст“.  Вписвате своя текст, а след това вмъквате думи, които се разгръщат чрез щракване. Ето как може много бързо, само за няколко минути да създадете интересно представяне на гатанки.

Готов пример – Петел.

Приложението може да използва и за други задачи. Например: откриване на думи в изречение, въвеждане на синоними, антоними, разширяване на просто изречение и т.н.

Третия начин е най-атрактивния. Той е направен отново с онлайн приложение за ефектно анимиран текст. Може да се използва при упражнения за формиране и усъвършенстване на четивната техника. Създадените текстове може да вградите в сайт или да споделите чрез връзка. Вижте кратко видео:

Ето и един пример:

Охлюв

made on Wondersay – Animate text with style

Щракнете на връзката под примера, за да отидете на приложението.

Приятни забавления!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Advertisements

One thought on “ГАТАНКИ

  1. Здравейте! Следя с интерес всяка Ваша публикация и съм впечатлена от интересните Ви и оригинални хрумвания, както и от достъпното им обяснение! Работя като учител в прогимназиален и гимназиален етап, но някои от идеите Ви са напълно приложими и в работата с по-големите ученици. Благодаря Ви за споделения опит и адмирации за ентусиазма Ви!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s