Формиране техника на четене с караоке


8836920154f9673a20c5541335260066Голям проблем е да накараш първокласниците да следят текста, който чете друго дете и да четат „наум“ заедно с него. В такива моменти те се занимават с хиляди неща, но не и да следят текста. А пък, ако искат да избегнат забележките, обикновено сочат наслуки  в учебника, симулирайки следене. Днес ми хрумна една идейка да четат от екран, движещ се текст (в случая срички). Използвах софтуер за караоке Karafun, въведох сричките на музикален фон и им го пуснах. Е, постигнах някакъв резултат.

Първоначално, четяха всички хорово, а след това на групи като предварително определях последователността, в която участват четящите.
Хорово четене

Четене на групи

За тези, които искат да пробват съм приготвила едно малко уроче, с което показвам работата в Karafun. Свободната версия на софтуера обаче, предлага износ на файловете само в *.kfn формат. За да имате и инсталиран плеър на програмата. За съжаление повечето сайтове за споделяне и хостване на музика не поддържат този формат. Но… изход винаги има :))). Пък и както обичам да казвам в такива моменти: „Сиромах човек – жив дявол.“. Та… Ако искате да имате файла в популярен формат, тогава просто използвайте софтуер за записване на работа върху екрана на компютъра. Пуснете караокето и записващата програма едновременно, така ще получите видео в „нормален“ формат.
Аз използвам http://www.screencast-o-matic.com/ и http://atomisystems.com/activepresenter/. Последната е една прекрасна програма с много богато меню и с нея могат да се правят не само записи на екрана, но за това ще говорим някой друг път :), сега ще правим караоке :))).
Всъщност, Карафън може да изтеглите от тук: http://en.softonic.com/s/karafun-editor-download
А ето и урочето за работа с него:

Видеото показва как се работи с редактора на Карафън: вмъкване на музикален файл, вмъкване на текст (чрез двойно щракване върху лентата за текст), въвеждане и синхронизация на текста (използва се клавиша „Спейс“) и запис на файла.

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

Advertisements

5 thoughts on “Формиране техника на четене с караоке

  1. Защо не се учи по този начин нов език или дори майчина на всякъде. Така ще е доста по забавно, по интересно и успешно според мен за всяко едно дете. Няма да има сутрешното мрънкане, че не му се ходи на училище, където само го карат да пише и да чете. Радвам, се че ни споделихте вашият начин на преподаване, дано повече учебни заведения вземат пример.

  2. Тониииииииии, няма случайни неща! В днея на твоето рождение получавам поредния подарък от теб! Какво да кажа: призвана си да ни правиш щастливци! Бъди истински щастлива и ти! Благодаря с цялото си сърце!

      • Наистина няма случайни неща. Преди два дни попаднах на клипче на детска песен направено като караоке. Сега се надявам чрез предложеното уроче да се опитам и дано да успея да направя караоке на детска песен. Благодаря.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s