Календар за обратно броене


Всеки празник преминава като миг, изпълнен с емоции и само след няколко часа се превръща в спомен, към който ще се връщаме от време на време. По продължителни, а понякога дори по-запомнящи се, са трепетите са преди празника – в неговата подготовка и очакване.

Септември се отрони като есенен лист. Като зърна от зрял грозд поръсиха дните на Октомври, а ноември ще се претълкули като есенна тиква и ще дойде Декември. А заедно с него и трепетите в очакване на Коледа. Докато бродех в Нета, попаднах на интересни идеи за календари с обратно броене. Те са един прекрасен начин да превърнете очакването на Рождество в незабравимо емоционално изживяване за децата.

В тази публикация ще споделя няколко от тях.

Календар „Коледна елха“ от блога на Хана (майка на три деца).

В публикацията й може да прочете нейните идеи или просто всеки ден до Коледа да поставяте по една играчка на елхата.

Календар с отварящи се прозорчета от Дженифър.  Отпечайте  два листа с различен цвят, които са разграфени с различни по размер правоъгълници (например: бял и зелен).

Това е основата на вашия календар

Използвайте белия лист за гръб. Върху всяко правоъгълниче залепете коледно изображение. Ако денят е свързан с някакъв празник (напр. Никулден), може да сложите изображение, което да подсказва за него.

От правоъгълниците на зеления лист направете прозорчета, които да могат да се отварят. Върху всяко прозорче напишете съответната дата. Слепете двата листа.

Така изглежда готовия календар

Подобно нещо може да се направи и от кибритени кутийки:

1. Срежете горната част на кутията от едната страна.

2.  Слепете дъната, за да не изпада вътрешната част.

3.  Украсете с коледни изображения и напишете дата отстрани.

Вътрешната част на кутийките може да направите като малка книжка (залепете лист сгънат на хармоника). Съдържанието е по избор – задача за изпълнение, литературно произведение или просто разказ за някакъв празник.

5. Подредете кутийките като книжки в библиотека и всеки ден до Коледа отваряйте по една.

Подобно нещо може да направите и от ролка на тоалетна хартия, която да превърнете в джобче. Идеята е от блога на Мая

Календар-джобче от тоалетна хартия

А ето още едно приложение на ролките от тоалетна хартия:

Още дена брилянтна идея от блога на Мая – Дърво с малки къщички, изработени отново от ролки за тоалетна хартия. Няма да превеждам публикацията, защото е онагледена перфектно.

Щракни върху картината, за да прочетеш повече.

Следващият календар е доста трудоемък, тъй като изисква да направите кутийки, които да имитират тухличките  на Лего. Как да ги направите може да прочете тук. Публикацията е богато онагледена, но аз няма да ги направя, защото според мен тази идея може да се осъществи и с истински тухлички, макар че бонбоните при тях ще липсват :).

Календар от щипки

Това е една брилянтна идея, лесно изпълнима, която намерих  тук. Фотографията е красноречива, затова няма да описвам направата, а само ще дам връзка към файла с датите: Дати – изтегляне

Календар „Брадата на дядо Коледа“ от маестра Валентина

Супер забавен календар, който истински ще развесели децата. Всеки ден „подстригвате“ брадата на дядо Коледа 🙂

Очакването на дядо Коледа може да бъде съпроводено и с украса на коледната елха.  Кати предлага няколко страхотни шаблона на джуджета, които може да изработвате всеки ден до Коледа и да ги поставяте върху коледното дърво.

Щракни върху картината, за да видиш другите шаблони.

Няколко идеи от мен:

Календар от писма

Купете пощенски пликове. Върху всеки плик напишете дата и сложете коледно изображение. Ако денят е празник (преди Коледа има много празници), сложете изображение, което да съответства на него. В пликовете поставете гатанки, стихчета, приказки на коледна тематика. Окачете пликовете на въженце или коркова дъска в класната стая. Всеки ден до Коледа отваряйте един плик.

Пъзел календар

Намерете пъзел на коледна тематика с 24 елемента. Всеки ден поставяйте един елемент. Така на Коледа ще имате една прекрасна коледна картина от пъзел.

Моят пъзел е със 16 елемента, защото учебните дни до коледната ваканция са 15. Последният ден ще залепим две части.

Черно бял вариант (след като се сглоби, може да се оцвети)

Цветен вариант

Календар книгоразделител.

Може да го направите със стикери за цени, които децата да залепват или отлепват всеки ден или просто да отбелязват дните с кръстче или човка – може и да ги записват (така ще се научат да пишат правилно датите).

Купете книжка с коледни произведения. Всеки ден от 1 до 24 декември прочитайте по едно произведение. Поставяйте книгоразделителят между страниците, до които сте стигнали.

Ако не виждате символите в текстовия документ, може да изтеглите тази картина:

Календар-сурвачка

Идеята на Мая за дърво с къщички ме наведе на мисълта за окичване на сурвачка с дати. Датите могат да бъдат залепени върху черупки от орехи, апликирани върху картон с царевица, боб, леща … и т.н.  Върху сурвачките могат да се сложат и малки шарени „бохчички“ от плат с щампирана дата или написана с маркер. Във всяка от тях може да има изненадка или задачка за съответния ден.

За любителите на технологиите ще сложа един интерактивен календар. http://www.kenttrustweb.org.uk/kentict/content/games/advent_calendar.html

Преминете с мишка над елхата и открийте датата, на която сте. Щракнете върху нея и ще се зареди игра, оцветявка или друга дейност.  Този календар може да го използвате дори, ако сте си направили материален за класната стая.

 

Желая Ви емоционална и вълнуваща подготовка за празника!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!

11 thoughts on “Календар за обратно броене

  1. Чудесни идеи си ни предложила. Ще запалим коледното настроение с някоя от твоите прекрасни идеи.

  2. Оле, Тони, толкова безценен помощник си за много от нас. Благодаря хиляди пъти за идеите, които споделяш. Щастлива съм, че те познавам! Искрено благодаря!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s