Аа и Ее. Игра със зарове :)


Преговорът на двойката гласни звукове и букви Аа и Ее, съвпада с урока „Събиране и изваждане до 6“. Реших да обединя двата урока в една игрова ситуация и така „надробих следната попара“ :).

Игра с Аа и Ии – презентация (Изтегли презентацията. Прегледът онлайн не е пълнен.)

Играта е достъпна за теглене и от тук: http://dox.bg/files/dw?a=695889aa6c (работи само с офис 2007 и по-нов)

В презентацията съм използвала флаш файл на зар, който не съм правила аз. Автори са е Jo Rhys-Jones / Joe Dale или поне в тяхна презентация го открих, за което сърдечно БЛАГОДАРЯ!

След като стартирате презентацията, PowerPoint ще ви поиска да разрешите макросите и контролите. Трябва да го направите, за да може да работи флаш зара.

Упътване:

  • 1,2 слайд – въвеждащи
  • 3 слайд –  избор на категория – „Растения“, „Животни“

След като изберете категори, ще  ви се зарежди съответната игра. Първият слайд изглежда така:

Изглед „Начало на игра“

1. Бутон „Roll“ завърта зара. Броя на точките се изписва с цифра под него.

2. Учениците откриват задачата, чийто резултат е равен на показаното число от зара и щракват върху нея.

3. Отваря се нов слайд с картина. Те трябва да назоват името на животното или растението и да определят броя на сричките и звуковете в думата, а след това да посочат мястото на търсения звук.

4. Когато са готови се връщат отново на страницата със зара. Решената задача вече е изчезнала от листото, така че ако при следващо завъртане на зара отново се получи същият резултат да не се объркват.  Зарът се върти докато не се получи число, което да съвпада с резултат от задачите на листата. ( за последния пример може да не го въртите 🙂 )

За да е лесно за дребосъците, създадох и работен лист. В него първокласниците могат да работят самостоятелно или екипно, а след това да сверяват отговора си от презентацията.

Игра. Работен лист

Начин за попълване на работния лист.

Учениците свързват задачата с нейният отговор. След това в таблицата, срещу полето с цифрата на отговора, моделират думата на растението или животното, което стои над листото с примера.  Желателно е да разделят думата на срички и да изпишат търсения звук на съответното място в звуковия модел.

Ако искате да използвате флаша за  ваша презентация, поставям връзка към слайд-шаблон, който може да копирате във ваши творби 🙂 или да работите направо във шаблона.

Приятни забавления!

Благодаря Ви, че бяхте с мен!
Advertisements

5 thoughts on “Аа и Ее. Игра със зарове :)

  1. Тони, благодаря ти за чудесните идеи и занимателните ресурси! Ще ги използвам с удоволствие и благодарност към теб за споделения труд. Нали ще бъда първокласничка, вълнувам се сякаш ще ми е за пръв път. Много ми иска със следващия випуск всеки час да бъде атрактивен, вълнуващ, незабравим, а твоят блог е пълен с ценни методически подходи, интересни решения и готови продукти, заради което често ще ти гостувам.

  2. Тони, обясненията, които си направила ми подсказват колко е интенересна играта, но не мога да изтегля презентацията. Прехвърля ме на страница, в която трябва да попълня година на раждане и държава и да приема условията. След това ми изписва, че не мога да продължа напред.

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s