Годишни награди на WISE


Предстои връчването на годишните награди на WISE за изключителни заслуги в сферата на образованието. В няколко публикации ще ви представя шестте финалиста. В първата статия ще ви запозная с общността и инициативите на WISE.

Правя тази публикация с огромната надежда, че институции, граждани, учители ще се огледаме в световното  огледалото и най-после ще прогледнем, за да си поправим кривинките, а не да ги прикрием.

За WISE (източник – официален уебсайт)

Световната среща на върха за иновации на образованието (WISE) е създадена от Фондация Катар през 2009 г. под патронажа на нейния председател – Нейно височество шейха Моса Бинт Насър.

WISE е международна, мулти-секторна платформа за творческо мислене, дебати и целенасочени действия, за да се изгради бъдещето на образованието чрез иновации. WISE е глобална инициатива за търсене на нови подходи в образованието. Чрез годишната среща на високо равнище, както и набор от програми за продължаващо обучение, WISE насърчава изграждането на бъдещото образование чрез сътрудничество.

Защо WISE?
Идеята за постоянни иновации отдавна надделява  в сектори като технологиите и здравеопазването, но в образованието като цяло този подход липсва –  и в образователната политиката, и в класната стая. Изправени сме пред безпрецедентни глобални предизвикателства – бедността, конфликтите, безработицата, неравенството, устойчивост на околната среда и др. Образованието е пътят към краткосрочни и дългосрочни решения, но съвременните системи за обучение не могат да  се справят с тази задачата. WISE е в отговорът на спешната необходимост от мерки за създаване на нов тип образование.

WISE е международна платформа за иновации в образованието, която подхранва нови подходи, признава и подкрепя успешни инициативи и помага  тези инициативи да се разпространяват и разрастват.

WISE Общността
WISE общността има повече от 9000 активни членове в 152 страни, които заедно търсят нови решения на предизвикателствата, пред които е изправено образованието в световен мащаб.

WISE е много повече от една годишна среща. Инициативата е насочена към действия и се стреми да повиши качеството на образованието чрез все по-голям брой целогодишни програми, стартирани от 2009 г. насам.  WISE срещата на високо равнище .

Срещата на високо равнище е тридневно събитие в Доха, Катар и е водещ международен форум за иновации в образованието. В нея участват  политици и  лидери от различни сектори от над  100 страни. Всяка година, срещата на високо равнище на WISE изследва текущите предизвикателства пред образованието и подчертава иновативни решения с цел превръщането на идеите в действия и възпроизвеждането на доказани добри практики.

Годишните WISE награди за образование  са най-голямата световна награда по рода си. Тя се  присъжда на физическо лице или екип за изключителен  принос в областта на образованието. Първият носител на  WISE награда е награда за образованието на сър Fazle Хасан Абед, основател и председател на BRAC,  която е подобрила живота на повече от 10 милиона души чрез образование на три континента.

Номинациите за наградата започват в началото на февруари и продължават до края на март. Първите 24 проекта се оценяват от компетентно жури на форум, който се провежда през м. юни. От тях се излъчват 6 финалисти. Те отново се оценяват от международно жури. Наградата за всеки финалист е 20 хиляди щатски долара, а лауреатът получава 500 хиляди щатски долара и златен медал. Той се награждава на голямо тридневно събитие (конференция), която се провежда в Доха, Катар. (бел.авт.)

Наградата „WISE – 2012 

Създадена от Нейно височество шейха Моса Бинт Насър, председател на Фондация Катар.WISE награда за образованието се присъжда на  лице или екип за изключителен принос в световното образование.

Вече е ясно името на таз годишния лауреат. То ще бъде обявено на следващата среща на високо равнище на  WISE, която ще се проведе в Доха, Катар, 13-ти ноември – 15, 2012

Следете на новите WISE развитието награда на Twitter и Facebook . > Изтегли на 2012 WISE награда брошура: онлайн версия – версия за печат

Тук може да видите шесте финалисти, които са от Бангладеш, Камбоджа, Чили, Дания, Индия и Съединените американски щати. Печелившият проект идва от Бангладеш, където захранвани със слънчева енергия, плаващи училища осигуряват целогодишно начално образование за ученици в застрашени от наводнения райони, дори в периода на разгара  на мусоните.

Плаващо училище

Лауреат на WISE за 2012 г.

Организация с нестопанска цел Shidhulai Swanirvar Sangstha въведе захранвани със слънчева енергия плаващи училища в Бангладеш, за да се гарантира непрекъснато образование на децата, дори и по време на разгара на мусоните.

От самото начало, водещият принцип е, че ако децата не могат да отидат на училище, училището трябва отиде при тях. Плаващото училище е комбинация между училищен автобус и училище. В случая, става въпрос за лодки, които събират ученици от крайречни селища. Всяка лодка -училище има класна стая за 30 ученика, Интернет-връзка за лаптоп, библиотека и електронни ресурси. В нея се обучават ученици от начален етап – до ІV клас.

Лаптоп в класната стая насърчава учениците да научат повече за новите технологии, да проверят имейли си и да посетят онлайн образователни сайтове. Цялата техника се захранва от слънчеви батерии. След училище много от учениците могат да  вземат за  вкъщи зареден с евтина слънчева енергия фенер. Фенерите осигуряват светлина през нощта, за да могат децата да учат и да се подготвят за следващия ден, а  жените да шият юргани, за да спечелят допълнителни доходи за семействата. Вечерно време, лодките се превръщат в своеобразно кино.  Проектират образователни програми върху големи  платна, които хората могат да гледат от собствените си дворове.

От началото на проекта (2002 г.) до момента, от плаващите училища са се възползвали почти 70 000 деца.

Това е в Бангладеш, по време на мусоните…

В България, когато зимата ни изненада, обявяваме дървена ваканция и преструктурираме учебното съдържание.

Питам се дали да не кандидатстваме за наградата на 2013 година ….?!

Оставям Ви в размисъл и Ви благодаря, че бяхте с мен.

Advertisements

5 thoughts on “Годишни награди на WISE

 1. Тони, отговарям на въпроса в последният ти коментар – много искам това да се случи и да го доживеем! За целта ни трябвт две неща – грижа от страна на държавата и гражданско общество – дефицит, който не знам как бихме преодолели! Дай идея!

  • Росе, тук ме хвана на тясно :). Когато прочетох този проект, у мен се появиха две асоциации – едната бе тежката зимна обстановка през 2012 (дървените ваканции и преструктурирането на уч. съдържание), а другата – ширещата се неграмотност у ромското население. Проблем, който решаваме от години и все още не сме намерили вярната формула, въпреки многобройните организации, фондации, проекти и проектчета, които се бият в гърдите, че работят усилено по въпроса. За мен отговорът е във фразата, която цитира Рози: „Ако децата не могат да отидат на училище, училището трябва да отиде при тях.“
   Другият проблем са учениците от социално слаби семейства, които отпадат рано от образователната ни система, защото трябва да работят. Прочети проекта на САЩ. Там има нещо, което също може да проработи у нас, стига бизнеса да подкрепи образованието. Е това е… Ще речеш пак са много условностите… Да, така е, затова и аз си чешам езика тук, защото съм сигурна, че ако започна една такава инициатива и потърся подкрепата на обществото и бизнеса, ще гледат на мен като на поредната луда за връзване..

 2. „Училището да иде при децата“ – толкова правилно и искрено споделено. Чета и настръхвам, изпитвам възторг… и тъга. Твоят финал е много точен, Тони. За съжаление нашите деца се нуждаят не от преструктуриране. И без него учителят би се справил, ако е учител със съдържание. Нужна е реална грижа и реална ангажираност на държавата ни и обществото, а не декларативни симулации на дейност.

  • Рози, благодаря ти за този коментар. Когато мислим и говорим за Бангладеш, ние си представяме страна от третия свят. И тя наистина е бедна страна. Страна, в която има бедстващи и крайно бедни райони. Аз обаче, бях изумена от социалната и гражданската страна на този проект. Той се реализира от нестопанска организация. Ако разгледате сайта на организацията ще видите, че проекта й много по-широкомащабен – обвързан е с екологията, трудовата заетост, изхранването и преодоляването на неграмотността. Това само по себе си е впечатляващо. Инициативата е изумителна и наистина заслужава международното възхищение и подкрепа. Вътрешно в мен възникват много въпроси свързани с нашето общество – социалната ни и гражданска ангажираност към проблемите на бедните у нас. И в този випуск имам деца, които са от семейства, чието съществуване е на ръба на мизерията. Няма обаче работещи механизми, по които тези семейства да бъдат подпомагани. И не говоря за мизерни финансови помощи, а за дейности, които ще подобрят тяхното съществувание – работа, обучение, квалификация, стаж и т.н. Тук е мястото не само на държавата, но и на гражданските формации, както и на бизнеса. Останалите 5 номинирани проекта за награди също не са осъществени от държавни институции, а са продукт на гражданска инициатива. Въпросът е: Може ли това да се случи у нас?

   • Страхотен материал! Браво на инициаторите и браво на теб, че ни запознаваш с тях. Очаквам с нетърпение продълженията./Не всички са твърде на ти с АЕ blushing!/

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s