Пъзел-карти


През изминалата седмица бях на едно от най-големите образователни събития в края на лятото и началото на учебната година – Научно-практическия форум „Иновации в обучението и образователното развитие“. Обичам да ходя там, защото се зареждам от положителната енергия на колеги-съмишленици, черпя идеи и макар само за няколко дни, „дишам друг въздух“, който е смес от топлина, слънце, морски бриз, солена вода, усмивки, смях и обич.

This slideshow requires JavaScript.

Благодаря на организаторите и на всички приятели за страхотното изживяване!!!

И понеже се чувствам мноооого заредена, днес направих едни карти тип пъзел, които могат да бъдат използвани като дидактична игра в процеса на ограмотяване в първи клас.

Картите се отпечатват двустранно, като от едната страна са  печатните букви, а от другата ръкописните букви. Изрязват се, а след това се разрязват на парчета по черния контур, както е показано на снимката. Парчетата се разбъркват и се дават на учениците да ги подредят.

Играта има затвърдяващ и развиващ характер. Първокласниците за около от 4-5 месеца трябва да усвоят печатните и ръкописните букви. Това прави около 120 различни символа. Много често след овладяване на азбуката, когато учителят премине към диктовки и упражнения с писане, наблюдава един притеснителен синдром – ученикът прекъсва писането, защото е забравил и не може да се сети за символа (буквата) на някой звук  или пък я замества с друга, която има сходна графика. Често пъти тази обърканост и несигурност продължава и след първи клас.

Целта на тази игра е именно да се затвърди разпознаването на малки и главни, печатни и ръкописни букви и да подпомогне малките ученици в запаметяването на буквените символи. Картите-пъзел могат да са полезни при деца със СОП, а също така могат да подпомогнат и обучението в предучилищна група. Според мен са изключително полезни при деца билингви, както и при деца учещи в чуждоезикова среда – българските училища зад граница.

Буквите са съчетани с картинки на думи, които започват със съответната буква. Това подпомага паметта и може да се окаже добро средства при деца, които имат проблем със запомнянето на буквите. Картинките са в цветен вариант (при печатните букви) и черно-бял вариант (при ръкописните букви). Черно-белият вариат може да бъде  даден за оцветяване. Могат да бъдат направени звукови модели на думите, да бъдат изписвани в тетрадките и т.н. С предложения шаблон могат да се направят още много разновидности на играта и аз се надявам тя да бъде полезна за бъдещите първокласници.

Игра. Преглед и изтегляне:

Карта пъзел

Още един вариант за двустранен печат, предложен от Руска Тодорова:

Пъзел-карти 2

 

Ако двустранния печат ви затруднява, може да отпечатате картите едностранно, след което да слепите лице и гръб. Така те ще бъдат по-плътни. Може да им поставите и подложка от картон, което ще ги направи и по-здрави.

Благодаря, че и днес бяхте с мен!

Advertisements

2 thoughts on “Пъзел-карти

  1. Благодаря, Тони, за улеснението, което ни предлагаш. Желая ти успех във всичко!

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s