Какво е Pinterest


… и защо го използвам?
Pinterest е приложение от т.н. социални отметки. Неговото предимство пред другите подобни сайтове е, че отметките се правят на с помощта на изображения.

Често пъти когато правя отметка (в любими;предпочитани и пр.) трябва да дам описание. Това не винаги ми помага, тъй като с течение на времето, просто забравям 🙂 за какво е идело реч. Pinterest позволява да направите отметка, като поставите подходящо изображение, което да ви подсети за вашия интерес към дадения сайт или приложение. Така създавате едно табло от изображения. Под всяко изображение може да направите кратко описание, на това което представяте. Може да сортирате отметките в албуми. Единственото неудобство е, че трябва да именувате албумите си на латиница.
Ето няколко насоки как да отмятате в Pinterest:
1. Регистрация – може да използвате профила си във Фейсбук или Twitter
2. Изберете албуми – заглавията и областите на интереси може да ги редактирате по-късно
3. Започнете да пинвате или репинвате(споделяте нечии отметки). Ето как:

Споделяне чрез картини

Отметки с картини

По този начин получавате едно своеобразно табло с отметки, чиито изображения ви ориентират в смисъла на публикацията. В Pinterest може да споделяте и видео – песни, филми, музика и др.

Повечето сайтове вече имат бутони за Pinterest, така че чрез тях може бързо да правите отметки, подобно на споделянето във Фейсбук. Но също така може да си инсталирате „бърз бутон“ в браузъра – виж как.

Може да споделяте своите отметки. Те изглеждат добре и са интригуващи.

Ето един пример с моя албум от събрани ресурси за първи клас. Понякога не е необходимо да четеш цялата статия, достатъчно е да погледнеш изображението, за да се досетиш за идеята, която те е заинтересувала.

Събрани образователни ресурси и идеи за обучението в 1. клас

Събрани образователни ресурси и идеи за обучението в 1. клас

Ресурси за първи клас

Несъмнено визуализацията (нагледността) и опита (практиката) са едни от най-силните „оръжия“ в обучението.  Pinterest ни въоръжава с това. С него могат да се направят  албуми-табла и да се  споделят с учениците, чрез сайтовете на класовете, електронните дневници или имейлите. Съдържателно те (албумите) могат да бъдат насочени към теми от учебното съдържание или към самоподготовката на учениците. Един добре подреден  туториар по дадена тема, би бил безценен източник на знания за ученика.

Допълвам статията с една отлична публикация, за приложението на  Pinterest в образованието:

EDUCATORS GUIDE TO THE USE OF PINTEREST IN EDUCATION

И естествено  трябва да ви предложа българския аналог:

http://focus.bg/

Advertisements

3 thoughts on “Какво е Pinterest

  1. Когато търся информация, свързана с училищни „работи“, първо правя справка в твоя блог, Тони, а после преминавам към Фейсбук страницата, която администрираш. Мисля си, че твоите местенца са безкраен извор за учителите с неспокоен дух! „Благодаря“ е много недостатъчно, но го изказвам с признание и преклонение пред труда ти!

  2. Благодаря, Тони! Усещам се, че вече не мога да седна вечер пред компа без съм се разходила из „твоята обител“! С една дума – пристрастена съм! Ами то….необятни „нтересности“, особено тук
    Моите овации, адмирации и благодарности – за споделените „моменти от класната стая“

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s