КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ


„Какво мога да направя“ е една прекрасна история посветена на 22 април – Международния ден на Земята. Не успях да я намеря преведена на български и не бих се наела да правя това, но ще я разкажа накратко или казано иначе …:) Ще направя сбит преразказ на разказ …:)

Все пак ще се радвам, ако се намери  професионалист, който да направи художествен превод на този  интересен текст, защото той би могъл да бъде прекрасен образователен ресурс.

За сега  само това:

Един ден Тейлър се върнал от училище разтревожен и умислен. Когато го видяла, майка му разтревожено попитала, каква е причината за тягостното му настроение. Момчето отговорило, че учителката по природни науки им поставила задача да мислят как да помогнат на Земята. Обяснило, че е мислило много, но според него нищо не може да се направи, защото няма как да се спрат големите компании, които изхвърлят отпадъците си в природата и замърсяват околната среда. Тогава майка му, разказала една история, която знаела от своя баща. В нея се разказвало за сутрешната разходка на един мъж по брега на океана. Брегът бил обсипан с морски звезди, които приливът изхвърлил на брега. Докато мъжът се разхождал по брега и си мислел, колко е жалко, че няма как да се помогне на всички тези звезди, видял едно момче, което връщало морските обитатели  във водата. Мъжът го посъветвал да се откаже, защото е твърде малко, за да направи разлика и да промени нещата. Момчето дори не вдигнало глава, взело една звезда, хвърлито я в морето и отвърнало, че току-що е променило нещата за тази звезда.Мъжът се замислил над думите на детето, навел се и започнал да връща животните в дома им. Майката приключила своя разказ с думите, че най-големите уроци в живота, често ги получаваме от най-малките хора.

Пълният вариант на притчата може да прочете тук:
http://myspace-freaky84.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html

Тейлър също прозрял, че дори да не може да  промени всичко, може да направи своя малък различен избор, с който да промени нещата за себе си и за света.

На следващият ден момчето предложило на г-жа Гриин, учителката по природни науки, за деня на Земята да направят драматизация на разказаната от майката му история. Учителката харесала идеята и приела предложението.

В Деня на Земята, цялото училище се събрало в театралния салон. В средата на салона бил поставен ствол на дърво, а върху всеки стол на зрителите имало по едно зелено листо от хартия.  Тейлър и неговите ученици представили историята за момчето и морските звезди и в края на  тържеството помолили присъстващите да напишат върху зелените листа, какво ще направят, за да помогнат на Земята, след което да ги окачат на дървото. Тейлър се обърнал към съучениците си с думите, че ако всички заедно направят нещо малко за природата, това ще означава много за света. Публиката започнала да пише своите предложения и скоро дървото се покрило със зелени листа.

 Още образователни ресурси:

Игра върху дъска – хубаво е да има нещо подобно и на БГ.

Еко занаяти за природозащитници 

Идеи за Денят на Земята

Рециклиран град – екологични образователни ресурси

Екологични щети образователно видео

Официален сайт на Деня на Земята

Преподавателски ресурси от официалния сайт

Образователни ресурси за околната среда

Колекция от образователни ресурси на Мишел Хенри

10 начина да научите повече за околната среда

Всеки ден е Деня на Земята – игра

План конспект на урок за Деня на Земята АЕ ( тест към урока)

План конспекти на уроци за Деня на Земята

Денят на Земята – ресурси ТЕS

Wiki –  Всичко за Деня на Земята

Още един списък от ресурси от apples4theteacher

Е, това е което мога да направя аз в този ден… Не е много, но е крачка.

Благодаря за посещението.