Идеи за работа с виртуална клавиатура


Windows дава  възможност за работа с  екранна (виртуална) клавиатура. Това е аксесоар, който е предназначен за улеснение работата върху компютъра от хора с двигателни увреждания. Той обаче може да бъде много полезен и атрактивен, когато се използва за образователни цели. Особено, ако нямате възможност често да провеждате уроци в компютърен кабинет, екранната клавиатура би съдействала за развитие на базови ИКТ умения у учениците ви.

Тя може да се извика от Старт бутона, папка „Принадлежности“, подпапка „Улеснен достъп“ – Екранна клавиатура. Ето стъпките:

Вероятно се чудите, защо ви е тази виртуална клавиатура; защо и как да я използвате в часовете. Първо ще отговоря на въпроса – защо?

Един от големите проблеми на младите потребители е, че повечето от тях пишат на фонетика или използват латиница при въвеждане на текст на български език.  Второто изобщо не го възприемам, а първото има своите неудобства. При използването на фонетична клавиатура, често пъти потребителят е затруднен при намирането на някои букви, тъй като те са на различно място при различните компютри и клавиатури. Това неудобство може да бъде преодоляно, ако знаете как да извикате фонетичната екранна клавиатура. Ако обаче, умеете да пишете на БДС, тогава това действие е абсолютно излишно. Ето защо, аз препоръчвам използването на екранна клавиатура във всеки един час когато вие включвате компютър и мултимедиен проектор, за да покажете на учениците презентация; да направите преговор, тест или просто да изиграете една дидактична игра. Така те ще свикнат с разпределението на буквите върху клавиатурата и неусетно ще се научат да пишат на БДС.

Как? – това е другият голям въпрос.

Отговорът е лесен и вероятно тези, които използват мултипоинт софтуер вече се досещат. Необходими са  ви няколко безжични мишки, които имат бутон за вкл. и изкл.. Свържете мишките с компютъра, така както го правите при използване на Палавата мишка или Енвижън. Изключете ги, защото мишките нямат да имат отделен показалец. Всички те ще работят само с един курсор. Всеки ученик включва мишката си, само тогава когато е посочен да изпълни задачата. Удобството е, че могат да изпълняват упражненията без да стават от място.

Ученикът, който сте посочили да изпълни задачата, просто включва (On) своята мишка от бутона On/Off и работи върху екранната клавиатура. След като приключи работа, изключва мишката си (Off ). На следващата задача може да изберете друг ученик, който повтаря тези действия.  Не е нужна мишка на всяко дете. Може да работите с една мишка за две деца или дори само с една мишка, която да давате на ученика, който трябва да работи.

Естествено идва следващия въпрос. Какви са тези задачи?; Къде и как са създадени?; Как се изпълняват?

Ще започна с отговора на първите два въпроса:

Къде и как да създадем задачи и упражнения, върху които може да се работи с екранна клавиатура?

Най-лесно това става върху Excel или  Word. Трябва само да си поиграете с форматирането, за да имат добра видимост от далече.

Ето как:

Видеото съдържа упътване как да форматирате текстове документ, така че да може да се вижда добре от мултимедиен проектор, показва как да използвате екранната клавиатура за преход от една страница на друга.

По същия начин може да използваме клавиатурата за решаване на електронни тестове в  Excel. Показаният шаблон е дело на  John Bellhouse и може да бъде изтеглен от тук. Съдържа макрос, който генерира различни примери при натискане бутона „GO“. За повече информация прочете упътването на страница 3 в документа.

Екранната клавиатура може да бъде използвана и при работа с PowerPoint. За целта трябва да може да може да се пише върху слайдовете в режим на слайдшоу. Това е постижимо чрез въвеждане на текстово поле от раздел „Инструменти“. Ето как става това:

Видеото показва как да вмъкнете текстово поле, в което може да пишете по време на презентиране; как да форматирате шрифта в него и как да използвате екранната клавиатура.

Екранната клавиатура може да я използвате, когато във презентация имате вграден текстов документ или електронна таблица. По този начин може да освежавате своя час, да стимулирате активността на учениците и разбира се най-важното да формирате умения за работа с мишка и клавиатура едновременно,  като същевременно реализирате и конкретните цели по предмета, по който работите.

Екранната клавиатура може да бъде използвана и при работа онлайн:

Всичко зависи от замисъла на урока ви и от желанието да го разнообразите и обогатите с възможностите, които предлагат  съвременните технологии.

Успешна работа!

Advertisements

3 thoughts on “Идеи за работа с виртуална клавиатура

  1. Pingback: Wordwall софтуер за създаване на интерактивни учебни дейности | Моменти от класната стая

  2. Pingback: Шаблон за тест в Excel « Моменти от класната стая

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s