Коледни игри – ІІ част


Продължавам да подготвям Коледни изненади за предстоящия празник. Не знам дали ще мога да реализирам всичко, но от много глава не боли :).

Следващите дейности имат забавен характер и могат да се ползват от всички възрастови групи. Подходящи са дори за предучилищна възраст. Тук ще опиша как смятам да ги използвам, а след това ще споделя и кадри от реализацията им.

І. Сглоби снежния човек. Това е една онлайн страница направена с j2e.com, върху която учениците ще работят екипно.

Задачата на екипите е: „Снежния човек сглоби със завързани очи!“. Те трябва да изберат свой представител, който със завързани очи, под устните напътствия на екипа (наляво, надясно, нагоре, налолу и т.н.),  да подреди частите на снежния човек. Като ориентир за време съм поставила песента „Снежен човек“ т.е.  снежният човек от картината трябва да се подреди в рамките на времетраенето на песента.

За да не скучаят останалите отбори или да пречат, за всеки случай, съм подготвила и картини за оцветяване. Те са два вида:

1. Снежен човек 1 – подходящ за по-малки ученици. Включва дейности като повтори и оцвети. 

2. Снежен човек 2 – подходящ за по-големи ученици, макар че включва само дейност оцвети.

Картините се оцветяват екипно от 2, макс.3 деца.

ІІ. Украси сурвачката.  Играта е подобна на първата, но сравнително по-сложна. Трябва да се окичи сурвачка и подреди пъзел със сурвакари.  Времето за работа  е сравнително по-дълго, около 5 мин. Показателите за оценка са бързина, пищност и естетика при киченето на сурвачката.

За екипите, които изчакват реда си има работен лист отново:

1. Сурвачка 1 – подходяща за предучилищна възраст, първи/ втори  клас. Включва дейности: повтори, оцвети, украси, отгатни думите.

2. Търсене на думи – подходящо за трети и четвърти клас. Съдържание на документа:

– стр. 1 – пъзел от думи;

– стр.2 – насочващи въпроси;

– стр.3 – отговори.

ІІ. Третата игра се нарича „Помогни на Дядо Коледа“. За целта ще използвам презентация. Учениците трябва да помогнат на Дядо Коледа да намери изгубените подаръци, които са потънали в преспите сняг и не се виждат. При преминаване с мишка над снега се очертава мястото където е подаръка.

Играта отново се играе екипно. Търсещият ученик е със завързани очи. Съучениците му съобщават когато успее да открие подаръка. Той трябва да щракне върху него (със завързани очи), след това да превключи на следващия слайд. На следващият слайд играе друг отбор и т.н. Засича се време.

За отборите, които не играят на компютъра има работен лист. Те трябва да оцветят картината, като отразят точно цветовете на подаръците според номера на тяхното откриване.

1. Презентация „Помогни на Дядо Коледа“

Описание:

Слайд №1 – 4 – въвеждане в игровата ситуация

Слайд №5-10 – същинска игра. Пуснете в режим на слайдшоу. При преминаване с мишка над обекта (подаръка) той се очертава. За да го откриете, трябва да щракнете върху него.

Слайд №11- 53 – анимация. Щракнете върху бутон „Старт“ на слайд №10 и презентацията ще тръгне автоматично.

2.Работен лист „Помогни на дядо Коледа“. Учениците работят екипно по 2 (макс.3) деца . Трябва да оцветят изгубените подаръци в съответните цветове, както са на презентацията като спазят и номерацията.

Игрите могат да се използват по време на коледните тържества или в часовете преди Коледа, като подкрепяща, активираща или мотивираща дейност. Смятам, че някои от дейностите са подходящи и за деца със   СОП.

Приятна работа!

Advertisements

2 thoughts on “Коледни игри – ІІ част

  1. Случайно попаднах на вашата работа – адмирирам и много харесвам това което създавате.
    Пожелавам ви успех, радост и реализация 😉

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s