Синоними, антоними. Дидактична игра – ІV клас.


Това е дидактична  игра по БЕЛ – 4 клас, която е създадена на принцип познат от игрите за развитие на паметта – „Намери съответствията“. Разделена е на две части:  синоними; антоними. Всяка част съдържа четири слайда. Върху слайдовете има карти, който се отварят при зареждането на екрана. От учениците се изисква внимание, за да прочетат думите под картите,  да съобразят кои са съответствията и да назоват номерата на картите, които трябва да бъдат отворени. Ако това не стане от първия път, учителят може да използва многократно бутон „Повтори“. Когато учениците отворят първата вярна дума се появява бутон „Продължи“, но той не се активира докато не се отвори и втората вярна дума.(Забележка: За да се изпълни това условие, отваряйте първо картата с по-малък номер. Например: Щракнете първо върху карта №1, а след това върху карта №8 – слайд 3.). Към последната двойка думи, може да се постави следната задача: „Кой най-бързо ще прочете съответствията?“. Играта може да се използва паралелно и с работен лист. В този случай схемата за работа е следната:

1. Наблюдават внимателно слайда.  Трябва да бъдат особено внимателни, защото някои от думите се променят на следващия слайд.

2. Записват върху работния лист съответствията. Условието е думите да бъдат записани върху номера на картата, под която се намират на презентацията.

3. Първият попълнил правилно работния лист, получава правото да отвори картите на презентацията.

Ето и материалите:

Антоними и синоними – презентация

Антоними и синоними – работен лист

ИДЕЯ:  Презентацията може да се използва и като шаблон. Може да вмъкнете свои примери от всички учебни области.

Advertisements

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s