Танграм


Танграмът е китайска логическа игра, която се състои от седем тани (плочки) с ралични геометрични форми, които при правилно подреждане образуват квадрат.  Целта е с тези седем плочки да се подредят силуети на различни фигури, без те да се застъпват, повтарят и т.н. В интернет могат да се намерят множество онлайн приложения, които позволяват да се играят главоблъсканици тип танграм. Аз ще ви предложа една много симпатична  програмка от Италия, която върши работа, ако в класната стая нямате интернет, а искате да предложите на учениците нещо „по-загадъчно“ :)). Програмката може да я изтеглите от тук: изтегли.  Инсталационните файлове са в *.rar архив. Разархивирайте в своя компютър и  стартирайте приложение SETUP.

Инсталацията следва стандартно. След нея ще имате две икони с преки пътища. Едната е editor, а другата е за игра.

С едитора учениците могат сами да създават фигури. При щракване върху него ще се появи първи диалогов прозорец (Фиг.1), на който просто отговорете с „Отвори“ и ще ви се активира работната площ (Фиг.2). Преместването на таните става чрез влачене с мишка, а въртенето им със стрелките от клавиатурата.

  Фиг.1

 

Фиг.2                                                                                         

Ако искате учениците да играят с готови танграми,  трябва да използвате втората икона – игри. В началото се отваря диалогов прозорец, чрез който избирате нивото на трудност (Фиг.3). След това се зарежда геймборда (Фиг.4). Със стрелката горе вдясно, може да сменяте силуетите. Преместването на таните отново става чрез влачене с мишката, а обръщането със стрелките от клавиатурата.

  Фиг.3

 Фиг.4

Нищо трудно …:))). Приятни забавления!!!!

Advertisements

Благодаря за посещението.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s